Гласуваха наградите на Шумен за изкуство и култура

14 са одобрените предложения за „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура.

Това реши след тайно гласуване днес жури с председател Деница Спасова. Всеки от номинираните трябваше да получи по 8 гласа, за да бъде класиран. На заседанието присъстваха всичките 15 членове на журито.

В раздел „Литература“ с 13 гласа бе одобрена номинацията на Милчо Ванчиков за книгата „Ти трябва да се лекуваш“. Предложението колективната награда да получат авторите на сборника „Слово, образ и звук“ бе прието с 11 гласа.

В раздел „Театър“ с 14 гласа бе прието предложението с индивидуалната награда да бъде отличен режисьорът Съби Събев, с 13 гласа бе одобрена номинацията за колективната награда за екипа на спектакъла „Последната нощ на Сократ“.

В категорията  „Музика“ номинацията на диригента на Симфониета Шумен  д-р Калина Василева бе подкрепена с 13 гласа. С 15 гласа беше прието предложението Градският духов оркестър „Михаил Биков“ да получи колективната награда.

Учителят по хореография в СУ „Сава Доброплодни“ Борис Иванов получи подкрепата на 14 от членовете на журито за индивидуалното отличие в категорията „Танц“. Всичките 15 членове на журито гласува колективната награда в направлението да бъде присъдена на танцовата формация „Танцувалня“.

С 14 гласа беше подкрепено предложението екипът на „Студио Г“ ЕООД (арх. Красимир Генов и арх. Явор Генов) да получи наградата в раздел „Архитектура“.

Ивайло Сакелариев да бъде отличен в направлението „Фотография, видео и кино творби“ гласуваха всичките 15 членове на журито. С 14 гласа беше подкрепено предложението колективната награда да бъде присъдена на киноклуб „Мадарски конник“.

Предложението с индивидуалната награда за „Изобразително изкуство“ да бъде удостоен Калоян Тодоров получи подкрепа от 15 гласа. Също с 15 гласа бе подкрепено предложението с колективната награда в категорията да бъде удостоено Дружеството на шуменските художници.

В раздела „Приложни изкуства“ 13 гласа подкрепа получи номинацията на Ферия Якубова, която ще получи индивидуалната награда в това направление.

Наградата на Шумен за изкуство и култура се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда в размер на 600 лева за индивидуалните носители и 800 лева за колективните. Решението ще бъде внесено на заседание на Общинския съвет, а наградите за изкуство и култура ще бъдат връчени на 11 май – Деня на Шумен.

Pin It on Pinterest