Региона

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ УЧАСТВА В ОТКРИВАНЕТО НА ПАМЕТНА ПЛОЧА В ОБРЕТЕНИК НА ПИСАТЕЛЯ ИВАН КОЛАРОВ

Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита днес в село Обретеник, община Борово. Тя е с размери 60 x 40 см., а инициативата за нейното поставяне е на Конфедерацията на българските писатели – клон Бяла и на приятели на родения в русенското село поет, сатирик, преводач и етнограф. На събитието присъства и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Той заедно с Павлина Петкова, приятелка на Иван Коларов, откриха възпоменателната плоча. „Определено неговият усет за езика, богатото му и многообразно творчество, както и редицата обществени инициативи, в които участва, а и които той създава, му отреждат достойно място сред знаковите личности, с които регионът ни се гордее. Неговите талант, авторитет и популярност го превръщат в пример за много млади хора. И наистина той успява да увлече младежи не само от областта, но и от цялата страна по красотата на родния език, мерената реч и изкуството на превода“, каза в обръщението си Георгиев, според когото Иван Коларов ще бъде запомнен като символ на човещина, мъдрост и скромност. „Паметта на големи личности като Иван Коларов трябва да бъде съхранена и предадена на поколенията, за да служи като образец на прогресивно мислене. Той успява да докаже, че смелите идеи винаги намират своето приложение, независимо от трудностите на времената, в които се прави опит да бъдат реализирани“, допълни заместник областният управител. Той беше категоричен, че Областната администрация ще продължи да подкрепя прояви, насочени към грамотността, развитието и изявата на творческия талант.

Събитието, което беше организирано от местното читалище „Христо Ботев – 1928“, включваше и богата културна програма. Неразделна част от нея беше представянето на презентация, посветена на поета-земляк. Тя бе подготвена от Тодор Билчев и Иван Зартов. Своите спомените от приятелството си в Иван Коларов разказаха Павлина Петкова, Цанка Илиева, както и Йордан Палежев.

През целия си живот Иван Коларов остава свързан с района на Бяла. Първите си стихотворения пише като ученик. Член и учредител е на Съюза на журналистите, Съюза на преводачите, Клуба за гласност и демокрация, Дружеството на писателите сатирици. Бил е и дългогодишен редактор в БНР и в БНТ. Също така е бил и редактор в Центъра на народно творчество в сп. „Художествена самодейност” и „Естрада”. Негово дело е дългогодишното съществуване на литературния кръжок „Пейо Яворов”, на литературния кабинет „Иван Вазов”. Участва и в инициативния комитет за изграждане на „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Автор е на над 30 книги. Носител е на звание „Академико бенемерито“ (Академия „Гулиелмо Маркони“ – Рим, 1983). Негови творби са публикувани на украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски  руски езици, както и на есперанто.

Заедно със съпругата си Невена организира една от първите в страната селски художествени галерии. През 1986 г. те даряват на Обретеник богата колекция живопис, графика, малка пластика и карикатури за картинна галерия. Сред тях са 74 художествени творби на известни български художници – Борис Димовски, Доньо Донев, Александър Поплилов, Георги Павлов – Павлето, русенските художници Димитър Станчев, Николай Русчуклиев и др. По времето на днешната инициатива гостите имаха възможността да разгледат и галерията.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest