Геодезистът Георги Чонов със златна значка за своя цялостен принос за съграждането на Русе

Известният геодезист Георги Чонов бе отличен със златна значка на Община Русе по повод 80-годишния му юбилей.       

57 години от живота си Чонов е посветил на развитието и благоустройството на Русе.

          „От името на всички русенци изказвам сърдечната си признателност за цялостния Ви принос за съграждането на града ни. Безценно е наследството Ви, тъй като с ума и ръцете си сте дали живот на стотици сгради и инфраструктурни обекти не само тук, но и в цяла България и дори отвъд границите й“, каза при награждаването кметът на Русе Пенчо Милков.

          Георги Чонов е роден на 24 април 1941 г. Професионалният му път започва през 60-те години на миналия век в Проектантската организация в Русе. Заедно с архитектите Светлозар Панайотов, Симеон Рангелов, Лорен Милев, Драгомир Стоянов, Валери Паунов и Ралица Панайотова работи по мащабните проекти за панелно строителство. Проектират комплексите „Здравец“, „Възраждане“, „Изток“, „Родина“, „Дружба“ и „Чародейка“ в Русе, „Диленките“ в Силистра, „Орел“ в Разград, „Мелта“ и „Балкан“ в Ловеч, „Младост“ в Троян, „Дунав“ в Габрово и др.

Георги Чонов работи и по проектирането и строителството на заводи в Бенгази, Либия.

          В периода 1991-1993 г. успява да осъществи детската си мечта да бъде учител и подготвя бъдещите инженери геодезисти– сега негови сътрудници.

          „Всяко инженерно дело започва от геодезията, а планът за вертикално планиране е поезията на геодезията – основа за проектиране по всички инженерни специалности“, сподели Чонов.

          И днес той продължава активно да работи като управител на геодезическа фирма, чиято дейност обхваща проучване и реконструкция на жп инфраструктурата в страната, включително свързаната с река Дунав, хидроложки изследвания, геодезически проучвания в големи производствени зони и линейни обекти в цяла България, изследване на деформации на ТЕЦ и петролни бази, работа по укрепване на обекти и др.

Pin It on Pinterest