Френска делегация и представители на община Свищов се поклониха пред Паметника на 16-та колониална френска дивизия в града

Представителят на Асоциацията Сувенир Франсе за България Георги Рашев и група френски граждани организирано посетиха град Свищов, където заедно със секретаря на Общината Любомира Петрова, директора на дирекция «Култура и културно наследство» Росен Маринов и представители на културните институции се поклониха пред Паметника на 16-та колониална френска дивизия.

Поклонението в Свищов бе инициирано от членовете на Международния Орден на Анизетиерите /организация занимаваща се с хуманитарни дейности/ и Сувенир Франсе – Асоциация към Министерството на отбраната на Р Франция, занимаваща се с откриването, опазването и представянето в публичното пространство на френските военни паметници изградени по света и отразяващи събитията от световната история.

През тази година, по време на традиционната обиколка на България, членовете на организацията решиха да посетят Свищов и Паметника на френските воини, където по време на кратка церемония бе направена историческа ретроспекция на събитията от Първата Световна война и бяха положени венци и цветя на монумента. Мероприятието завърши с изпяването на химните на България и Франция, и бе ознаменувано с обща снимка.

     В края на Първата световна война в Свищов са настанени войниците от бойната част „ЧАД“, от състава на окупационния корпус на 16-та колониална френска дивизия. През есента на 1918 год. избухва епидемия от холера, която отнема живота на 228 френски легионери – сенегалци, алжирци и араби. Те са погребани според традициите на вероизповеданията, които изповядват. 214 от тях християни и 14 мюсюлмани. През 1994 год. Френското правителство дава на община Свищов 40 000 франка за възстановяване на гробните места и алеите на военното гробище. През годините тук идват на поклонение френски военни части, които пребивават в България за съвместни учения.

През 2005 година тленните останки на военнослужещите от Френския легион са ексхумирани и транспортирани в София. Преместването на военното гробище от Свищов в София е по молба на френското правителство, за да бъдат улеснени близките на починалите от Франция, които искат да се поклонят пред паметта им. Паметникът, изграден в памет на загиналите френски воини, остава в Свищов. Няма точни сведения за това кой е неговия автор и кога точно е изграден, но по-късно монументът е преместен на сегашното му място, в близост до предишното му местоположение.

Pin It on Pinterest