Фонтанът с фигурата на жена в Крайдунавския парк вече работи

Ремонтът на съоръжението е направен от Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“, а функционирането и поддръжката му ще се осъществят със съдействието на хотел „Анна-Кристина“. 

    Шадраванът не е работил десетки години. Причината е повреда във водопроводната инсталация на системата. Община Видин предприе необходимото, за да бъде поправен и красотата му да радва гражданите и гостите на нашия град.

Така известният с фигурата на жена фонтан, се намира в старата част на парка, която е паметник на културата на парковото изкуство. Автор на творбата, проектирана в гипс, е  Александър Апостолов, родом от село Арчар, Видинско. Изработката от мрамор (в края на 60-те години) е дело на Евгени Петров – художник и преподавател по изобразително изкуство в нашия град.

От Държавен архив – Видин ни предоставиха черно-бяла снимка на шадравана, направена през 60-те/70-те години на ХХ век от фотографа Иван Лилков.

Вечер фонтанът ще бъде осветен и ще представлява истинска атракция. Мястото, където се намира, е едно от най-посещаваните и предпочитани от видинчани за разходка и отдих. Възстановяването на съоръжението е поредна стъпка, която Общината предприема към преобразяване на облика на старопрестолен Видин и превръщането му в чист, зелен и привлекателен град – една истинска перла на дунавския бряг.

Pin It on Pinterest