Фолклорното издание „Божърите 2022“ събра над 280 участници и стотици гости

20-ото издание на Фолклорния фестивал „Божурите 2022“ се състоя в местността „Равна гора“ край кубратското село Божурово.

Участие във фестивала взеха над 280 изпълнители – представители на читалища, формации, клубове, певчески групи, фолклорни и музикални състави.

Божури12

Гости на най-големия фолклорен форум, организиран от Община Кубрат, бяха зам.-председателят на Движението за права и свободи (ДПС) и депутат в 47-я парламент Ахмед Ахмедов, народният представител от парламентарната група на ДПС  Ихсан Хаккъ и областният председател на политическата сила в Разград Мехмед Салим.

Божури13

Сред гостите на събитието бяха също зам.-кметът на Община Ергене в Република Турция Юксел Байдърлъ, кметът на Община Кубрат Алкин Неби, кметовете на Исперих, Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил –  Белгин Шукри, Севгин Шукри,  Ахтер Велиев, Дауд Аляовлу и  Джевдет Азис. Фестивалът бе уважен още от председателя на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, кметове по населените места в общината, сред които и кмета на селото домакин Юджел Алимов, общински съветници, бизнесмени, стотици жители и гости на община Кубрат.

Божури

С думи на признателност към  всички участници се обърна кметът на Община Кубрат Алкин Неби.

Божури1

„През годините фестивалът се утвърди като една от емблемите на община Кубрат, за което сме много горди и щастливи. Този фестивал, който организираме с неизчерпаем ентусиазъм вече 20 години, показва, че в община Кубрат няма криза на духа, а има приемственост на традициите щом участниците са от най-ранна детска до преклонна възраст“, заяви кметът Неби.

Божури2

„Фестивалът се превърна в събитие, от което чрез танци, песни и опазване на културата и традициите се отправят ясни послания за единство любов и толерантност и успя да постигне целта си, като свърза хиляди сърца в ритъма на народната музика и показва че за приятелството и човеколюбието няма граници“, посочи още кубратският градоначалник.

Божури3

„За нас това събитие означава история и бъдеще, понеже, който няма история не може да върви напред. Фестивалът представлява сплотеност, любов, фолклор и усмивки. Бих искал да благодаря на всички участници, ръководители, на всички съпричастни към идеята „Фолклорен фестивал Божурите“ за неуморния труд, с който съхраняват тази истинска съкровищница – фолклора! Благодарение на вашите изпълнения, идващи от сърце и душа, вие показахте колко сплотен и талантлив народ сме! Нека и занапред любовта към изкуството и пламъкът на творчеството ни събира в община Кубрат!“, каза в заключение кметът Алкин Неби.

Божури4

След словото на кмета Неби гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, а официалното откриване стартира с „Джиновско хоро“ на Детския танцов състав при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат. На сцена се представиха певчески и танцови групи от читалищата в общината, като завидни фолклорни умения демонстрираха представителите на Танцов клуб при СУ „Хр. Ботев“ в Кубрат „Валенс“ с ръководител Валентина Димитрова, Фолклорна Формация „Пагане“ с ръководител Гинка Панчева, както и блестящите самодейци от НЧ „Стефан Караджда-1928“ в с. Бисерци.

Божури5

С прекрасни песни и танци от родния и балкански фолклор се представиха блестящо и самодейците от селата Беловец, Божурово, Севар, Звънарци, Мъдрево, Медовене, Брестовене, Равно, Сеслав и Юпер. А с песен всички присъстващи бяха поздравени лично и от кмета на село Мъдрево Салим Мустафа.

Божури6

Зрелищният фолклорен маратон закриха певиците от Фолклорна група „Капанка“ към читалище „Напредък“ в село Каменово. Всички състави получиха грамоти за участие, връчени от почетните гости и завеждащият отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов. В края на събитието, продължило над три часа, участниците си пожелаха най-вече здраве, както и още много бъдещи срещи.

Божури7

Години наред в община Кубрат фестивалът се провежда и с международно участие. Изявявали са се фолклорни състави от Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Молдова, Швеция и други. Фестивалът е посветен на красивите и диви божури, които са от защитен вид.

Божури9
Божури10

Pin It on Pinterest