Фестивал на общностите събра стотици участници под мотото „Познай различията, уважавай различията!“

    Събитието се организира    в рамките на проект „Заедно за по-добър живот“ и се проведе в Крайдунавския парк на град Видин. Заместник-кметът на Общината Борислава Борисова откри официално фестивала от сцената при Художествената галерия „Никола Петров“, като подчерта, че той е вдъхновен от стремежа към толерантност и уважение, към приемане и оценяване на богатото разнообразие от културите на нашия свят.

    Борисова отбеляза, че проектът на Община Видин се реализира със средства на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна  програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, в партньорство със Сдружение „Развитие на личността и човешките общности“; „Хена“ ООД; Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Детска градина „Русалка“.  По него се осъществяват редица дейности като семинари, обучения, детски и ученически лагери, пленери. Създават се клубовете „Традиция“, „Етнос“, „Млад художник“, клуб по спорт. Организирано е допълнително обучение по български език, което допринася за подобряване на достъпа до заетост, образование, социални и здравни услуги за социално изключени лица, живеещи в не добри социално-икономически условия. 

Борисова изказа и своята признателност към всички, включили се в проекта: „Използвам възможността да благодаря на колегите от Община Видин, на нашите партньори, както и  на учителите от ОУ „Епископ Софроний Врачански“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Св. Климент Охридски“, които ентусиазирано и професионално работиха, за да бъде изпълнен проектът „Заедно за по-добър живот“. 

    По време на фестивала бяха организирани образователни игри за малки и големи и арт работилница „Шарено конче“. В програмата взеха участие Градски духов оркестър – Видин, танцов състав „Ружинско хоро“ при Народно читалище „Христо Ботев – 1898“, село Ружинци; детски танцов състав при Народно читалище „Славяни – 2013“, село Капитановци и танцов състав „Живо въгленче“ при Народно читалище  „Св. Паисий Хилендарски – 1926“, село Иново и др. Всички бяха наградени с грамоти.

Pin It on Pinterest