Фандъкова: Столичната община развива програми и инициативи за обучение и игра на децата

Кметът на София Йорданка Фандъкова честити празника на всички деца. Тя им пожела да бъдат здрави, да растат любопитни и любознателни, всеки ден да научават нещо ново. „Вие сте най-голямото ни благословение и мотивация за работата за града“, каза пред родители и деца Йорданка Фандъкова.

Кметът на София присъства на откриването на детски образователен център към музея за история на София. Той е организиран на територията на античния комплекс „Сердика“. Пресъздадена е антична стая, в която децата могат да научат, както за античността, така и да се включат в римски настолни игри и да видят демонстрация на антично римско облекло.

През юни в новия център ще се провеждат част от заниманията на лятната програма „Ваканция в музея“. След довършването на експозицията, през есента залата ще бъде отворена за посетители. От есента Музеят предвижда и възможност децата да се потопят в античната епоха, като обличат костюми от древността.

„Още с преместването на Музея на София в новата му сграда, направихме първата програма „Ваканция в музея“, която и деца, и родители много харесват. От днес част от заниманията ще са в новия център“, каза също кметът Фандъкова.

Тя благодари на екипа на Фондация „Силви Вартан“, който помогна за оборудването. В разговор г-жа Вартан, която е истински приятел на София, попита какво още може да направи за града ни. И тогава предложихме да се включат в тази образователна занималня. Благодаря на организацията „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, която направи дизайна и е наш партньор за възстановките. Благодарение на тях децата могат да учат чрез забавления и игри, а така се учи най-добре, каза Фандъкова.

„Столичната община организира за децата различни инициативи и програми за образование, спорт, култура и забавления, защото децата учат най-лесно докато играят“, каза кметът Фандъкова.

Програма „Ваканция“ – лято 2019 г. стартира на 3 юни в спортния комплекс в парк „Възраждане“. Тя включва безплатни спортни занимания по 11 вида спорт за деца и ученици в София. Младите хора ще имат възможност да играят футбол, волейбол, петанк, лека атлетика, щафетни игри, тенис на маса и др.

От 3 юни започва и Зелено училище в Столичния зоопарк, където децата научават нови неща за природата и животните.

Днес, на 1 юни занимания за образование на децата по превенция на различни природни бедствия организира дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. Демонстрации и обучения с техника, екипи се провеждат в район „Витоша“. Организиран е детски празник.

На 1 юни през целия ден са организирани различни събития за деца – пред Народния театър, в парка на НДК, в Борисовата градина и по кварталите. Безплатно ще работи Зоопарка.

Детски панаир организира Фондация „Изиарт“, част от Календара на културните събития на Столична община. Над 60 културно-образователни инициативи за деца са организирани пред Народния театър „Иван Вазов”.

Мини Арт Фест – цирков фестивал за малки и големи на 1 юни, също част от програма Култура на Столична община, е на голяма сцена в Южен парк – втора част. В два поредни дни под мотото “Подарък за децата на София” малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни спектакли. 

На 1 юни (събота) от 11.00 часа в Борисовата градина до Езерото с лилиите ще гостува турнето на  National Geographic Kids `2019 – любимо събитие на любознателните деца. За пета поредна година списанието за деца събира най-любознателните малчугани в Клуб „Малки откриватели“. Тази година игрите и интересите на децата ще бъдат насочени към голямата тема – опазването на природата и нашата планета. „Учи, забавлявайки се!” е мотото на детския празник. Разделно събиране на отпадъци, съвети за екосъобразен начин на живот, как да се грижим за природата, как и защо да рециклираме, защо да сме еко – всички тези елементи съпътстват тазгодишното турне на NG Kids, защото е важно децата от малки да знаят, че планетата ни е една и е за всички.

Pin It on Pinterest