Фандъкова: Почистваме 45 км речни корита тази година

„Единственият начин да се ограничат сериозните щети при обилни валежи и наводнения е превенцията. Затова и всяка година отделяме средства за почистване на реки и дерета, които преминават през територията на общината. В момента се почистват участъци от почти всички реки на София, където има над 10 основни реки.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на почистването на река Владайска в район „Красна поляна“ заедно със заместник-кмета по екология Десислава Билева и кмета на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

„Всяка година инвестираме в почистване на реки. Тази година сме заложили почистване на 45 км от основните реки със средства от бюджета на общината“ – каза кметът на София.

Почистен е участъкът от река Владайска в район „Възраждане“ и предстои още 600 м в район „Красна поляна“.

До момента са почистени 53 броя участъци от реките Владайска в с. Владая, р. Суходолска в райони „Илинден“ и „Връбница“, р. Какач в район „Връбница“, р. Слатинска в район „Подуяне“, р. Боянска бара в райони „Витоша“ и „Триадица“, ляв приток на река Дреновичка в район „Триадица“ и др.

В момента се почистват участъци от реките: Владайска в район „Възраждане“, Шеовица в район „Люлин“, р. Перловска в райони „Средец“ и „Подуяне“, река Кътинска и р. Червена река в район „Нови Искър“.

Общо 45 км сме заложили за почистване в рамките на годината.

Кметът на София посочи, че е завършена дигата на река Лесновска – 2 км в най-рисковия за заливане участък. Подготвен е и проектът за почистване на 10 км от река Искър – от Панчарево до летище „София“. „Преди няколко години започнахме почистването на р. Искър – нещо, което не беше правено десетилетия назад“ – коментира кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова

Pin It on Pinterest