Региона

Европейските дни на художествените занаяти е още една възможност за изява на младите занаятчии в нашите градове

От 2 до 7 април 2024 г. сръчни майсторски ръце ще водят неопитните пръсти на деца и възрастни, боравейки с различни материали в музеи, читалища, ателиета, социални центрове и площади на общини от РСО „Централна Стара планина”. 

Събитията са част от Европейските дни на художествените занаяти, които се провеждат едновременно в редица европейски страни по инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, а в нашата страна координатор от 2015 година до днес е РСО „Централна Стара планина”. В Габрово събитието ще се случи в дните 5-7 април. По този повод кметът Таня Христова отправи своето послание към организатори, участници и публика:

Габрово става част от Европейските дни на художествените занаяти, които се провеждат за девета поредна година. Време, което е преминало периода на проба, разгръщане, утвърждаване. За събитието вече говорим като успешно и очаквано, което включва в себе си култура, традиции, образование. В контекста на продължаващата Европейската година на уменията мотото на ЕДХЗ през тази година „Малки пръстчета, опитни ръце“ носи особено силно послание. Живеем в ера на бързи технологични трансформации и промени в икономическата система, като насърчаването на ученето през целия живот и изграждането на умения са изключително важни. Имено в това време, когато дигиталното завладява все повече от най-ранна детска възраст, сътвореното със собствени ръце мога да нарека истинска ценност. Едно очарование на старите техники и методи за творене, което ни омагьосва и ни прави съпричастни към опазване живи нашите традиции.

Деветото издание на фестивала предлага интересна програма във всички места, където се провежда инициативата. Богатата палитра от участници и възможности за включване в дейностите привлича интереса на по-широка публика, показва големия потенциал на нашата култура, обединява различни общности и прави регионите ни по –привлекателни.

Благодаря на РСО „Централна Стара планина”, които са координатор на събитието за страна ни от 2015 година насам и правят възможното публиката в нашите градове не само да наблюдава, но и да се докосне до изяществото на занаятите, да обогати сетивата си, да придобие приложни знания и най-важното – да прояви интерес към занаятчийството като професия. Това е още една възможност за изява на младите занаятчии в нашите градове. Занаятите са дълбоко втъкани в „ДНК-то“ на Габрово и региона, затова нека ги пазим и предаваме. Посетете изложителите от 5 до 7 април в Шести участък и се насладете на онова, което често остава недооценено и незабелязано – ръчната изработка. Предизвикайте себе си в работилниците и открийте един скрит талант.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest