Региона

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите, която тази година се отбелязва на 18 май.

Официалното откриване е предвидено за 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се включи детски танцов състав „Яворче“ от Средно училище „Пейо Крачолов Яворов“, с ръководител Таня Русев. Ще има и игра „Открий, снимай и сподели“, за която са предвидени награди с томбола за участниците.

РИМ „Д-р Симеон Табаков“ и реновираната Къща музей „Хаджи Димитър“ ще бъдат отворени за посетители с „вход свободен“ от 9 до 23.30 часа.

Художествена галерия „Димитър Добрович“ също се включва в международната инициатива. Обектите на галерията ще бъдат отворени безплатно за всички жители и гости на града от 16 до 23.30 часа.

В къща „Миркович“ от 18 до 20 часа ще има творческа работилница за деца. Там може да бъде разгледана постоянна експозиция „Старият Сливен“ на художника Добри Добрев. Има и изложба графики на Дешка Денева – илюстрации по произведения на Цоньо Калчев от книгата „Пей ми, славею чудесни“ – юбилейно издание по повод 150 години от рождението на поета.

В зала „Сирак Скитник“ от 19.30 часа ще бъде представен спектакъл на Димитър Тодоров „Рибарят и златната рибка“ – весела приказка в рими за децата ни любими. Смешно, цветно и без скука, но накрая със поука. Изложени са и постоянни експозиции „Българско изкуство XIX – XXI век“ и „Християнско изкуство“

В Узунова къща е изложбата от илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2023 година. Изложбата е част от програмата на XXVI Национален фестивал на детската книга и конкурс „Щастието е възможно“. Присъства и постоянна експозиция „Западно европейска графика IX – XX век“.

От  Националния музей на текстилната индустрия също са предвидили богата програма за своите посетители. В 17 часа започва срещата с авторите на книжката „ Майсторът на платовете“. От 18 часа започва панелът „Споделени спомени“ – разказват порасналите участници в създаването на рисуваните епизоди. В 20 часа посетителите ще могат да се включат в демонстрации по ръчно предене. През цялото време от 17 до 22 часа могат да бъдат разгледани и постоянните експозиции на музея.

Входът за посетители и на Антична крепост „Туида“ ще бъде отворен свободно от 18 часа.

Европейската нощ на музеите се провежда в повече от 3000 музея и галерии в близо 30 европейски държави.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest