“Европа Директно Русе” ще е близо до гражданите и в следващите 5 години

Днес бе даден официалният ре-старт на “Европа Директно Русе” – центърът, който от 2008 година осигурява лесен и бърз достъп на гражданите до информация за Европейския съюз.

Тази година неговото ръководство кандидатства и спечели доверието на Европейската комисия, което го нареди сред други 12 центъра в цялата страна, които ще продължат дейността си в следващите 5 години.

„Връзката между отделния гражданин и европейските институции е ключова за развитието на обединена Европа, затова в лицето на Община Русе винаги може да намерите партньор за реализирането на своите идеи и събития“. С тези думи заместник-кметът Златомира Стефанова се обърна към мениджъра на Европа Директно Русе Ирина Стоянова.

Официален гост на събитието бе и Бойко Благоев, съветник „Информация и комуникация“ в Представителството на Европейската комисия в България, който отбеляза някои от новите предизвикателства и функции на мрежата Европа Директно в контекста на настоящия програмен период.

Своите благопожелания към мениджъра на офиса отправи и Мими Корнажева, директор на Българо-румънски интер-университетски Европа център (БРИЕ), а деветокласникът от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ Веселин Желев от класа по акордеон на Владо Минчев, поздрави гостите на събитието с популярни музикални пиеси.

Европа Директно Русе е част от европейската мрежа от информационни центрове EUROPE DIRECT, която се управлява от Генерална дирекция „Комуникации“ на Европейската комисия. Основната им задача е да общуват с местните общности относно ролята и дейностите на Европейския съюз, като използват разнообразни комуникационни инструменти – събития, социални мрежи, публикации в медиите, електронни бюлетини, уебсайтове и др. Експертите в офисите представят европейските инициативи и политики и ги обсъждат с гражданите, събират мнения и обратна връзка и по този начин правят работата на европейските институции по-ясна, а правомощията на ЕС по-разбираеми.

Pin It on Pinterest