Евакуират всички под срутището в Дряново, община Лъки

Поради непосредствена опасност за живота и здравето на хората, чийто домове са под скалния масив в село Дряново, община Лъки, днес ще бъдат евакуирани хората и от един хотел.

Причината е, че има риск образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални  маси над 50 тона, които да паднат върху къщите.

Това бе решено на проведената работна среща при областния управител Дани Каназирева с участието на главен инспектор Димитър Бришимов от  РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, началникът на  „Охранителна полиция“  комисар Виктор Празов и представители на администрацията. 

Областният управител припомни, че след извършената проверка са дадените указания на кмета на община Лъки и снощи са  изведени посетителите  и собствениците на къща за гости, както и  тричленно семейство от жилището им, намиращо се непосредствено под срутището.

„ Комисията  днес прецени, че има  реален риск и е най-добре да бъдат изведени всички хора по цялата  траектория на въпросните скални късове, които могат да се срутят, коментира Каназирева.

От своя страна МВР ще изпрати екипи, които ще следят денонощно мястото, за да няма някой, който да се изкуши да се върне в сградите, обясни комисар Празов.

Според главен комисар Бришимов налице е динамика на скалните маси, като най-вероятно причината са обилните валежи. По думите му  как ще се действа ще се реши след като има становище на специалистите, но към този момент вариант на обрушване  е опасен и се изключва.

Още през почивните дни  геолози ще направят проучване на скалните маси, за да  се даде техническо решение какви укрепителни дейности трябва да се извършват. В понеделник ще се свика и постоянно действащата Областна комисия за бедствия и аварии, за да се даде много бързо становище, което ще се изпрати в София, за осигуряване на необходимите средства за укрепване на срутището.

„Притеснени сме, има риск за здравето и живота на хората. Докато не се извършат всички укрепителни дейности и хора с експертиза в тази дейност, не  кажат, че няма опасност– няма да позволим хора са се върнат в сградите“, заключи  областният управител.

Pin It on Pinterest