Екомузея в Русе беше осветен в синьо по повод Световния ден на пулмоналната хипертония

На 5 май 2019 г. отбелязахме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни.
В името на това, като част от кампанията „ДАРИ ДЪХ”, в 8 града на България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе,Стара Загора и Плевен) различни сгради бяха осветени в син цвят в часовете от 20 ч. до 23 ч. на 5 май, с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социалнозначимо заболяване.
Националният дворец на културата в София беше осветен в синьо за четвърта поредна година, като към кампанията се присъединиха и други градове, с което се показа съпричастността към проблемите на пациентите с това коварно заболяване. В синьо  бяха осветени и сградите на Община Пловдив, Община Бургас, Община Стара Загора, Фестивалният комплекс във Варна, Екомузей в Русе и Мавзолей – костница „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.
Целта на кампанията „ДАРИ ДЪХ” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.
„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.” – споделя г-жа Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.
Допълнителна информация:
5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко, но коварно заболяване. #WorldPHDay;  #WPHD2019
За контакти и допълнителна информация: Наталия Маева, председател на БОППХ, тел: 0877773887 и имейл: bgspph@gmail.com

Pin It on Pinterest