Региона

Екипът на ММФ „Варненско лято“ представи акцентите в програмата на фестивала за 2024 година

Екипът на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и неговият артистичен директор маестро Марио Хосен представиха програмата на тазгодишното издание на фестивала.

Няколко концерта бяха откроени като акценти за 2024 година, както и наситената кросоувър програма и съвместните прояви с Международния театрален фестивал.

Маестро Хосен е убеден, че и тази година фестивалът има своето сериозно присъствие на европейската фестивална карта с богатата си и разнообразна програма. Световноизвестният солист открои концерта на Симфоничния оркестър на Държавната опера – Варна с диригент Константин Илиевски, като едно от най-значимите спектакли и събитието, с което ще бъде открит фестивалът на 22 юни. Програмата на концерта е реверанс към белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз с дебют на пианиста Саркис Балтаян на фестивала. Ще бъдат изпълнени още „Рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров по повод 125-годишнината на композитора, творби на Гершуин и Мануел де Файя.

„Варненско лято“ е емблема на града и една от основните традиции тук. Няма почитател на музиката в България, който да не познава фестивала и да няма прекрасни спомени от него, коментира кметът Благомир Коцев. Той увери организаторите, че Община Варна ще работи за надграждането на фестивала и ще съдейства за подготовката и провеждането му през 2026 година, когато се навършват 100 години от неговото основаване.

Варненско лято е образцовият фестивал, който показва как една културна проява може да се превърне в проява на познание, а не просто в събиране на хора, които забавляват публиката. Той е нещо твърде голямо, за да бъде тематичен фестивал и това което обединява темите, е изследването на границите, на пресечните точки между класическата музика и другите музикални жанрове, каза на срещата си с екипа на фестивала заместник-кметът по въпросите на културата Павел Попов.  

С голямо удоволствие Маестро Хосен представи и програмата на заключителния концерт от фестивала на 5 октомври. За първи път от 40 години той ще изпълни произведение на Концерт за цигулка и оркестър на Юлиус Конюс под диригентството на Георги Димитров.

В съвместната програма на музикалния фестивал и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ акцент е участието на Юджийн Чаплин, син на Чарли Чаплин. За първи път в България той ще представи концерта-спектакъл „Чаплин пианисимо“, посветен на живота и творчеството на великия актьор.

Международният научен симпозиум в рамките на фестивала ще бъде посветен на музиката на дунавските народи. Вечерните концерти, включени в него, включват камерни творби на композитори от Австрия, България, Германия, Румъния и други дунавски държави. В специалната програма Марио Хосен е събрал на една сцена талантливи млади музиканти и утвърдени имена в класическата музика.

Пълната програма на фестивала може да бъде видяна на: https://varnasummerfest.org

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest