„Една русалка в Париж“ и „Лято 85“ откриват Синелибри 2020

Френският филм „Една русалка в Париж“ и френско-белгийският „Лято 85“ откриват международния кино-литературен фистивал Синелибри 2020 в Габрово.

Фестивалът започва в петък, 23 октомври и ще продължат до вторник 27 октомври, а прожекциите са от 18.00 и от 20.00 часа.

„Една русалка в Париж“ е определян като комедия, фентъзи, романс. Създаден е по романа на Матиас Малзийо, когото пък познаваме като музикант и фронтмен на Dionysos и една прекрасна анимация – „Момчето с механичното сърце”, също по негов роман.  

Историята разказва за русалката Лула, която се защитава от мъжете с песен, принуждаваща сърцата им да препускат бясно, докато не се взривят. Наскоро останал с разбито сърце, Гаспар си обещава, че няма да допусне това да му се случи отново, когато наводнената Сена изхвърля Лула до кабарето, където пее Гаспар. И неговият свят се променя. Той, човекът, който е страдал, защото е обичал твърде много, и тя, създанието, което не знае що е любов, ще се научат да общуват помежду си. И да пеят в един глас…

„Лято 85“ е адаптация на романа „Танцувай на гроба ми“ на британския писател Ейдън Чембърс. Една разтърсваща младежка драма, белязана от любов и загуба.

За какво може да мечтаеш, ако си на 16 години и се намираш в морски курорт в Нормандия през 80-те години? Може би за най-добър приятел? Тийнейджърско споразумение за цял живот? Приключения с лодка или мотор? Живот с главоломна скорост? Е, някои си мечтаят за смърт. Защото не могат да получат по-голям ритник от смъртта. Тази история разказва как Алексис пораства вътре в себе си. Всичко започва през едно лято…

Билети за фестивала се продават в зала „Възраждане“ час преди прожекциите. Билетите са с цена 5 лв. за възрастни и 4 лв. за ученици и пенсионери.

Тази година фестивалът е под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер – един от най-влиятелните писатели на 19 век. 

Можете да видите трейлъра на филма „Една русалка в Париж“ в линка https://www.youtube.com/watch?v=Nxz6oSn1A20

Можете да видите трейлъра на филма „Лято 85“ в линка https://www.youtube.com/watch?v=uaVj7s4JgsI

Можете да се присъедините към събитието във фейсбук в линка https://www.facebook.com/events/3372189632859454/

Pin It on Pinterest