Един уикенд в Силистра

На брега на Великата река, на брега на Дунав, Силистра/ Дорусторум- Дръстър- Силистра/ стои високо и величествено. Някога престолен град, сега град с бъдеще и славно минало.

От където и да тръгнете от България, за да стигнете до Силистра ще пътувате дълго. Ще видите златните, лилавите, слънчогледовите поля на Добруджа. Ще видите толкова много светлина и зеленина, че ще Ви се прииска да спрете и да си направите селфи. Пристигайки в града, можете да се настаните в хотел или къща за гости, може и/или при приятели. Където и да отседнете обаче, местните хора ще Ви разкажат за културно- историческото наследство на Силистра, с много плам и пристрастие. Тук преди над 1900 години е кипял градски живот. Затова и артефактите ще привлекат вниманието Ви. Тъй като те са в Дунавския парк, можете да ги разгледате безплатно и дори да се почувствате строители от древни времена или археолози в съвремието. Погледът Ви ще бъде прикован от залезите над реката. Казват, че в Силистра залезите на слънцето са магнетични. Легенди се разказват за древните обитатели по тези земи. Още в 169г сл. Хр. Марк Аврелий – императорът – философ издига града в ранг на муниципия (свободноуправляващ се град), а гражданите му стават равноправни римляни. Факт е, че тук е роден Флавий Аеций- победителят на Атила, известен като „последният римлянин“. Римските останки на фона на залязващото слънце наистина водят към славни военни времена в този забележителен парк, който пази векове на развитие – обществено, религиозно, военно. В него можете да видите Патриаршеската базилика, Южната и Северна крепостна стена, двореца на Юстиниан Велики- архитектът на Дръстър. Накъдето и да погледнете в парка ще сте обгърнати от много зеленина, песни на птички, подтичващи катерички. Природата ще Ви сгуши в мекотата на залез за мечти. Може да изповядате новите си надежди под вековен дъб, за който хората говорят, че е лечебен. Със сигурност той е свидетел на много съдби, които пази в пръстените си на развитие. Ще останете в Силистра и защото местните хора няма да пропуснат да Ви разкажат за Биосферен парк „Сребърна“. В който и от сезоните да сте в Сребърна, винаги е красиво. Птиците гнездят през ранна пролет, но и през лятото те са тук и „възпитават“ своите малки. Повечето от колониите се състоят от защитени видове, сред тях са розовият и къдроглавият пеликан – царете на езерото, тяхното развитие е специално за целия птичи свят, регистриран от ЮНЕСКО. Над Силистра прелитат птиците от Виа Понтика. А Сребърна е богатство за света от фауна и флора, богатството на хората. 
На раздумка никой не би пропуснал да Ви посочи крепостта „Меджиди табия“ . Построена от български майстори, отстоявала различни битки. От 1837г започва строежът и като проект за отбранително съоръжение, по идея на немския ген. Хелмут Фон Молтке. Запазена и до днес в своя автентичен вид, крепостта се оглежда в реката и пази града, както преди столетия. Ако се движите с велосипед, знайте, че от крепостта по новоизградените алеи ще обиколите града. Ще можете спокойно да се движите по обновената главна улица „Симеон Велики“, постлана с павета, както му отива на един град – наследник на Римската империя. В парка до паметника „1800 години Силистра“ ще пийнете вода, ще продължите към река Дунав, която Ви очаква да помълчите в наслада, да си направите снимки или да откриете четирилистни детелини. Всъщност, ако има място където те да са истински и да растат на купчини – това е в Дунавския парк.
Но щом сте в Силистра, не пропускайте Художествената галерия. Тя се намира в центъра на града във величествена сграда в стил късен сецисион и пази творби на български майстори от десетилетия, за да ги споделя със своите гости. Не подминавайте Археологическия музей, защото в него е изложена единствената в страната римска колесница, създадена по модел на автентична такава. 
Силистра се променя много, особено в последните години- казват и местни и гости, с възхищение. Защото има дни, в които със силата на сърцето ще усетите повика на дома. Тук във всеки сезон има типично българско събитие, събор, надпяване, надиграване, фестивал. Приключенският дух на всеки може да намери много мотиви да дойде в Силистра и още повече да остане. Силистра е с история написана от най- добрите майстори, пълна със звън на камбани, цъфнали и натежали от плод нивя, надежди и бъдеще.

Pin It on Pinterest