Един от най–известните френски композитори и професори по китара на нашето съвремие с концерт в Пловдив

„Испански нощи“ е името на огнен китарен концерт на Арно Дюмон с участието на  Елена Сан Роман (фламенко китара) и оркестър „Академика“ Пловдив , който пловдивчани ще чуят и видят на 17 септември от 19.00 часа в Дом на Културата „Борис Христов“.

Арно Дюмон е един от най–известните френски композитори и професори по китара на нашето съвремие, определен с право като „един от най-ярките и вдъхновени творци във Франция днес”.

Завършва специалност класическа китара в Париж в класа на прочутия Алберто Понсе, като се усъвършенства по–късно в Испания при Емилио Пухол и Нарцисо Йепес , в Англия при Джон Уилиямс, във Франция при Жан Пиер Гезек и Морис Охана. По лична покана на великата Надя Буланже той преподава в Американската консерватория във Фонтенбло.

Арно Дюмон е почетен професор émérite hors classe по китара в Консерваториите в Париж, Кретей и Еврьо, в Католически институт в Париж. Като педагог, той е създава четири учебника по китарно изкуство.

Дюмон е автор на над 100 класически произведения за соло китара, дуо и ансамбъл, но твори и за хор, филхармоничен оркестър, пиано и флейта. Негови сакрални произведения (меси, реквием, мадригал) са изпълнявани в Eglise de la Madeleine в Париж, и в катедралите в Реймс, Руан, Еврьо, Лаон.

Издал е над 16 собствени диска с камерна музика, концерти, рецитали, електроакустична музика, дуо с фламенко китаристи. Само за класическа соло китара е създал 24 прелюда, 36 етюда, 7 сонати и 6 концерта.

Като изпълнител е отличен с Голямата награда на Радио Франс интернасионал, конкурса „Гаудеумус“, конкурса „Ямаха“ в Токио, а като композитор – с първа награда на Guitar Fondation of America и на Фондация „Менухин“. Почетен член на Консерватория „Рахманинов“ в Москва. Организирал е майсторски класове в над 50 държави – Америка, Швейцария, Япония, Германия, Италия, Англия. Автор е на хроники в Le Monde, Libération, La lettre du Musicien, France- musique. Композирал е музиката на филмите на Карлос Саура, Ги Кернер, Жан Луи Бертучели.

Концертирал е в над 65 страни, като за пръв път идва в България по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin.

Елена Сан Роман e родена във Франция от родители испанци.Тя е една от малкото жени–майсторки на фламенко китара в света. Специализирала е класическа китара в Нормандия при проф. Арно Дюмон,който насърчава таланта й и я ориентира към родната й фламенко музика. Елена получава стипендия от реномираната Фондация Cristina Heeren в Севиля и се усъвършенства при големите майстори на китарното изкуство като Rebollar, Cortes, Barragan. Основателка на група Chicas de Ripas,съчетаваща танц,перкусии и вокал. Понастоящем Елена Сан Роман живее между Севиля и Париж.

Китарен ансамбъл „Академика” към АМТИИ Пловдив е създаден през 1997 г. с участието на студенти от класовете на Стела Динкова и Милена Вълчева, които се обучават в специалност „Педагогика на обучението по музика”. Наименованието на ансамбъла е от 2000 г. по идея на студентите, които участват в него. През 2006 г. в състава се включват и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство класическа китара” (ИИКК) и „Изпълнителско изкуство поп и джаз” (ИИПД). Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц. д-р в АМТИИ Пловдив. Обичайният брой на студентите-участници е от 9 до 13.

През своята над двайсетгодишна художественотворческа дейност, съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в Международни фестивали в Сърбия и Гърция. Репертоарът на “Академика” е разнообразен. Представя произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.

Ансамбълът се усъвършенства в майсторските класове на: Дейвид Граймс (1997 г.), Пиър Полсен и Йеспър Сивебек (2003 г.), Георги Василев (2010 г.), Ерик Франсери и Костас Тосидис (2016 г.).

Ансамбъл „Академика” е носител на 7 първи награди от:

– Международен конкурс в рамките на 3-та Лятна академия за китара „Arion” в Моливос (Гърция, 2014 г.);

– Международен конкурс „Naissus” в Ниш (Сърбия, 2014 г.);

– Международен конкурс “Акад. М. Големинов” в Кюстендил (2017, 2012, 2009, 2006 г.);

– Международен конкурс Гоце Делчев (1999 г.).

Билети на цена 10, 20 и 30 лева се продават в цялата мрежа и всички каси на Ивентим. 

Pin It on Pinterest