Две студентки от Пловдив стават доброволци в МБАЛ “Свети Мина“

Две студентки,  специалност „медицинска сестра“ в Медицинския университет в Пловдив ,  откликнаха на призива на Областния кризисен щаб и стават доброволци в МБАЛ “Свети Мина“.

Момичета, които са съответно четвърти и втори курс.  Днес те се срещнаха с областния управител Дани Каназирева, която ги представи на директора на болницата проф. Петър Петров, за да договорят условията. По думите на областния управител още една студентка има готовност да започне работа на половин работен ден в отделението на общинската болница.

След срещата стана ясно, че медицинските сестри могат да започнат рабата още тази седмица, а проф. Петров им благодари, за готовността да станат доброволци и да са част от екипа на първа линия в борбата с Ковид-19.

„Правим всичко възможно да бъдем полезни на всяка болница без значение дали е частна, държавна или общинска. Надявам се с екипите  и доброволците, които пращаме да сме полезни на лекарите от  ковид отделенията, които месеци наред работят без почивка и са много уморени“, коментира Каназирева. Тя също благодари на момичетата, които споделиха, че са приели предизвикателството и осъзнават  отговорността  на избраната от тях  професия в тежката епидемиологична ситуация.

Днес новите случаи на COVID-19 в Пловдив и областта са 361. Регистрираните в Националната информационна система са  общо 11402.  Под карантина са 4911 лица. На домашно лечение  са 6240 лица. Оздравели към днешна дата  са 5323 души от областта, като за изминалото денонощие са 131.

Свободните легла според Областната информационна система към 13 часа днес са 194 терапевтични и 15 за интензивно лечение.

През изтеклите 24 часа  от Спешна помощ са изпълнени 254 случая, от тях 52 свързани с ковид-19. Хоспитализации: 9 в областта и 17 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 26 души.

Сред новодиагностицираните са 10 медицински лица. От тях в болничната помощ –1 лекар, 1 рехабилитатор и 3 мед. сестри. В доболничната помощ – 1общопрактикуващ лекар от Пловдив, 3 фармацевти и 1 рехабилитатор на частна практика .

Новоустановени с Ковид -19 в детски заведения и училища –  един учител, преподаващ на 9 клас от ОУ „К. Величков“ в Пловдив и четирима заболели учители от 4 детски градини, три в Пловдив и една в община Раковски. Контактните деца и персонал са под карантина.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

Починали през изминалото денонощие са 9 души на различна възраст. Сред тях е мъж на 35 години, за когото към момента в системата няма информация за придружаващи заболявания и жена на 53 години с придружаващо сърдечно заболяване и диабет.

Pin It on Pinterest