Две награди „Кристална лира“ за Държавна опера – Стара Загора

Балетът на Държавна опера – Стара Загора и солистката Петя Петрова получиха отличието „Кристална лира“, което се връчва за 23-ти път от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus.

То е награда за върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство в България. 

Мецосопраното Петя Петрова получи „Кристална лира“ в категория „Опера и оперета“ за ролята на Изабела от операта „Италианката в Алжир от Росини. 

„Лауреат на „Кристална лира“ тази година е един доказан професионалист и изключителен артист и това е Петя Петрова“, обяви при връчването на наградата Момчил Миланов – зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. 

„Искам да благодаря първо на Съюза на българските музикални танцови дейци и да споделя, че тази награда не е само за мен, а и за театъра на Държавна опера-Стара Загора! И да благодаря на нейното ръководство в лицето на Веселина Кацарова, Огнян Драганов и Ивайло Кринчев, които направиха възможна тази постановка на „Италианката в Алжир“, в която аз можах да разгърна своя творчески потенциал. И не на последно място искам да благодаря на моите учители голямата оперна певица Александрина Милчева и солистката на Националната опера Баясгалан Дашням“, каза Петя Петрова.

В категория „Балетно изкуство“ колективната награда е за Балетана Държавна опера -Стара Загора, за спектакъла „Дон Кихот“. Приза получиха директорът Огнян Драганов и художественият ръководител на балета Силвия Томова. Отличието бе връчено от Светлин Ивелинов, хореограф и главен балетмайстор на Националния музикален театър. „Специално поздравявам Силвия Томова за това, че успя да създаде една трупа, която да може да се справи с толкова тежък и сложен материал и да постигне действително такъв художествен успех! Поздравявам и директора Огнян Драганов, без чиято помощ и подкрепа тази трупа не би могла да бъде!“, обърна се към наградените той.

„Благодаря на тези, които ни подкрепят – както Община Стара Загора, така и Министерството на културата. Ние ще продължим упорито, както продължаваме, да развиваме камерната опера в Стара Загора. Балетът е едно крехко изкуство, което има нужда от голяма подкрепа. Благодаря на Съюза на музикалните и танцови дейци за тази висока награда, за тази висока оценка за нашия труд!“, каза в обръщението си Огнян Драганов

„70 години балет – Стара Загора, втората трупа, която е създадена след Софийската, не е никак малко, вглеждайки се в повечето европейски страни като история. Радвам се и съм щастлива, че господин Огнян Драганов ме покани да работя заедно с него. Благодаря на Министерството на културата, на Община Стара Загора, затова че успяхме за толкова кратко време да създадем тази прекрасна трупа. Благодаря на Аршак Галумян – хореограф на спектакъла на балета „Дон Кихот“ – солист на Щатсбалет-Барлин, на неговата прекрасна асистентка Красина Павлова – също солистка на Щатсбалет-Берлин и моя ученичка, на Салваторе Русо за прекрасните костюми и декори. И не на последно място – най-вече благодаря на прекрасните ни артисти-балетисти. Те са чудесни, млади, талантливи, от цял свят… И по този повод ви каня на 17 декември в зала 1 на НДК, за да видите балета „Дон Кихот“ в изпълнение на Старозагорския балет заедно с изключителните звезди Яна Саленко и Мариан Валтер. Благодаря на всички, които ни помагат!“, сподели Силвия Томова.

Церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ се състоя традиционно на 1 ноември – Деня на народните будители, в Софийската опера и балет.

Pin It on Pinterest