Другите за нас: От Ловеч през Варшава до Супрасъл

Предлагаме ви материал на Българския културен институт във Варшава за ловешката визита в Полша.

 Честванията в Полша по повод Деня на независимостта, организирани от Българското посолство и БКИ, преминаха със старобългарска църковна музика и под знака на Кирило-методиевото дело.

Катедралният православен хор „Достойно есть“ при храма „Св. св. Кирил и Методий“ в  Ловеч с огромен успех на два концерта представи най-доброто в  своя репертоар от традиционни и едногласни песнопения, хорови изпълнения a cappella от класиката в българската църковна музика, аранжименти на народни песни от различни региони, както и творби на съвременни композитори.

Във Варшава тържеството на 22 септември в „Двореца на острова“ в кралския комплекс „Лаженки крулевские“ събра представители на Администрацията на президента, на Министерството на външните работи, на културни институции и на местните власти в Полша, както и дипломатическия корпус. С присъствие уважиха честването  Апостолическият нунций и делегация на Полската православна църква.

В приветствието си Н. Пр. Маргарита Ганева – извънреден и пълномощен посланик на България в Полша, очерта историческите и съвременни символи и значение на датата 22 септември в българския празничен календар.

„Европейският път на Светите Кирил и Методий и техните ученици“, отразен в експозиция на КМНЦ при БАН, достигна до Супрасълския манастир  в Североизточна Полша – място, свързано с традицията на Преславската книжовна школа. На 23 септември там  бе открита пленерна изложба по този проект – част от Националната научна програма „Културно-историческо наследство, научни изследвания и обществено развитие“. Преди това експозицията се радваше на силен интерес от варшавяни, разположена пред фасадата на Българското посолство.

Многобройна публика бурно аплодира всяко от изпълненията на ловешкия катедрален хор „Достойно есть“ на концерт в залата на Супрасълската академия – едно от основните православни образователни средища в Централна Европа.  А в самия манастир, пред чудотворната икона на Богородица, хорът изпя „Достойно есть“ – хвалебната песен в нейна чест.

Информация и снимки БКИ.

Pin It on Pinterest