Региона

Драгомир Драганов и Георги Георгиев на финална инспекцияпреди започването на основния ремонт на Дунав мост

Инспекция на изграждането на спомагателната инфраструктура и временната организация на движение в района на Дунав мост при Русе преди започващия утре основен ремонт на българския участък на съоръжението направиха областният управител Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев.

Това е четвъртата проверка, която ръководството на Областната администрация в крайдунавския град извършва преди старта на строително-монтажните дейности. В проверката, която е и във връзка с предстоящата утрешна визита в Русе на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев, участваха представители на всички компетентни държавни институции. „Предприели сме всички необходими мерки, за да гарантираме, че няма да се допуснат задръствания, които да блокират движението по моста. Много е важно да се спазва сигнализацията, която ще бъде поставена и съответно шофьорите да не предприемат рискови маневри в участъка в опит да избегнат изчакването на червения светофар“, заяви Драганов. Припомняме, че ремонтът на моста ще се извършва без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. Планирано е строителните работи да се извършват в 6 етапа. В първите два ще се извърши основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия, който е с дължина от около 400 метра. С цел избягване натрупване на по-големи колони от автомобили първоначално се предвижда затваряне на участък с обща дължина от около 200 метра, като първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. За по-добра организация на движението, регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Предвижда се на около минута да се редува червената и зелената светлина на светофара във всяка от посоките, като светофарните уредби ще могат да се управляват и ръчно и съответно при необходимост може да се извършва промяна на цикъла на функциониране на светофара. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в участъка от 400 метра е около 4 месеца и половина за всяка от лентите. Предстои и поставяне на стоманобетонни заграждения тип „Ню Джърси“ в отсечката, която първоначално ще бъде ремонтирана и където ще се наложи промяна в движението.

Официалната церемония по започване на строителните дейности ще бъде утре /10 юли/ от 10.00 часа. Тя ще се проведе в буферната зона на ГКПП „Дунав мост“ след линията след линията за контрол на леки автомобили, т.е. зона Запад на граничния пункт /на изход от Република България/. В 11.00 часа по предложение на областния управител Драгомир Драганов журналистите ще могат да направят снимки на съоръжението и от кораба „Русчук“, като получат допълнителна информация, касаеща дейностите по възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest