Региона

Домът за стари хора в Мездра отпразнува 15 години от своето създаване

Единствената специализирана институция на територията на община Мездра за предоставяне на постоянна грижа извън обичайната домашна среда на лица в пенсионна възраст – Домът за стари хора в гр. Мездра, отпразнува тържествено 15 години от своето създаване.  

Честването уважиха представители на Община Мездра, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Враца, Дирекция „Социално подпомагане“, НЧ „Просвета 1925“ и МБАЛ – Мездра, Общински център за социални услуги и дейности, Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Дом за стари хора „Св. Димитър“ – с. Попица и др. 

„15 години, изпълнени с неуморни усилия от наша страна за задоволяване потребностите на всички домуващи, каза в словото си директорът на Дома за стари хора Сузана Иванова. 15 години любов, всеотдайност и грижи. 15 години щастие за нашите потребители и усилия за осигуряване на спокойни старини.

Искам да изкажа специална благодарност на всички близки, роднини и приятели на нашите баби и дядовци, които не ни забравиха и днес са тук, за да празнуваме заедно!“ 

Празнична програма по случай 15-ия рожден ден на Дома за стари хора изнесоха Вокална група „Детски свят“ към Център за подкрепа за личностно развитие, Детски танцов състав „Мездра-джуниър“ към НЧ „Просвета 1925“ и Смесена фолклорна група „Морава“ – с. Моравица. 

Поздравителни адреси изпратиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, социални,културни и учебни институции, здравни заведения и др. 

Както подобава, накрая потребителите на дома се събраха около празничната торта и духнаха заедно свещичките под музикалния съпровод на емблематичната песен на Мая Нешкова „Честит рожден ден!“. 

***

Домът за стари хора в гр. Мездра отваря врати на 18 март 2009 г. като делегирана от държавата дейност с капацитет 20 места. Първоначално в него са настанени 14 лица в пенсионна възраст,които не са загубили способност да се придвижват самостоятелно, както и да се самообслужват.

В момента потребителите на специализираната институция са 19, за които се грижи екип от 9 души персонал. Доайен сред домуващите е 92-годишният Димитър Йорданов от с. Плешивец, община Ружинци, който емайстор строител и дърводелец по професия и наскоро дори е изработил дървен кон, който е кръстил „Юла“ и е монтиран в двора на дома. „Най-младата“ обитателка пък е 68-годишната Миньон Игнатова от Враца.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest