Региона

Документалният филм на Тонислав Христов “ПОСЛЕДНИЯТ ГЛАРУС” открива Международния филмов фестивал Бургас на 19 юли

*Лентата е носител на наградата Златен ритон

Документалният филм на режисьора Тонислав Христов – „Последният гларус” ще постави официално начало на деветия Международен филмов фестивал – Бургас на 19 юли, от 21.30 часа на сцена „Охлюва”. Кино форумът се организира с подкрепата на Община Бургас и ще продължи до 25 юли, с много различни събития с позитивен заряд, които отекват в целия град.

72-минутната лента предлага рядък и хумористичен поглед към света на отчаяните, a сюжетната  линия се завърта около събирателния образ на плажния сваляч– гларусът Иван Халачев. Той тъне в безработица, алкохолизъм,животът му е низ от минали истории, несполучливи връзки и неясно бъдеще. Една история за въображаемия европейски рай, за сътресенията в обществото и за експлоатацията на една повредена система – всичко видяно през погледа на един пречупен човек.

Тонислав Христов е роден през 1978 г. Живее и твори във Финландия и България. Режисьор е на шест документални филма, които са участвали в многобройни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, HotDocs и др. Филмът му „Пощальонът” е номиниран за Европейските филмови награди през 2017 г.

ФИЛМОГРАФИЯ

2005 Херкулес (Hercules) – къс. док.
2009 Семейно щастие (Perhe) – док.
2011 Правилата на ергенския живот
2013 Храна за душата (Sielun ruokaa) – ТВ док.
2014 Любов и инженерство (Love & Engineering) – док.
2015 Имало едно време една мечта: Пътуване към последния спагети-уестърн (Unelmien kulisseissa) – док.
2016 Добрият пощальон (Hyvä postimies) – док.
2019 Тайният живот на Вера (The Magic Life the V) – док.

2023 Добрият шофьор (The Good Driver)

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest