Региона

До 20 дни започват ремонтните дейности по ул. „Иларион Макариополски“ и „Аргир Манасиев“ в Благоевград

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев проведе среща с живущите на 5-те улици в района на Операта, за които през февруари т.г. бяха подписани споразумения за финансиране от МРРБ.

До 20 дни стартират ремонтните дейности на ул. „Иларион Макариополски“ и „Аргир Манасиев“, за които администрацията е получила авансово плащане. Това обяви кметът пред събралите се граждани в залата на Камерна опера.

За улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“ и „Захари Стоянов“ градоначалникът обясни, че средствата за авансово плащане все още не са получени от министерството.

„Улиците, с които започваме сега са първите, за които получаваме средства, и то частично. Тази програма, която даде възможност на всички общини е прецедент и нашата администрация, както и много други общини сме благодарни за това. Когато няма редовно правителство нещата в държавата се случват по-бавно, очакваме в най-скоро време да получим средствата, за да започнем с тези важни ремонти. Всеки ден звъним и питаме“, заяви кметът Байкушев.

Той припомни, че всяка от изброените улици ще бъде цялостно обновена. Дейностите, които ще извършат изпълнителите са ремонт и реконструкция на ВиК мрежата, както и полагане на асфалтова настилка и изграждане на тротоари. И за 5-те улици са проведени обществени поръчки и са избрани изпълнители още преди встъпването в длъжност на настоящото ръководство. „Това, което свършихме ние е да кандидатстваме за финансиране от Държавата, както знаете спечелихме 50 млн. лв. за инфраструктурата в Благоевград, които очакваме да получим. Тези средства са много важни за всички нас, защото ни дават възможност, въпреки тежката финансова ситуация, да обновим значително уличната мрежа и преобразим градската среда, затова силно се надявам тази програма да продължи и занапред“, допълни той.

На срещата бяха поканени и живущите на ул. „Антим I“, за която има готов проект за ремонт и администрацията очаква да бъде поканена за сключване на споразумение с МРРБ. Живущите там също ще бъдат засегнати от временната организация на движение, която ще бъде въведена. „Знам, че тези ремонти ще създадат трудности за всички, които живеете или работите в района, затова Ви моля за търпение и разбиране. Вярвам, че след приключване на всички дейности тази част на града ще бъде за пример“, каза още кметът.  

По време на срещата присъстващите активно задаваха въпроси и даваха идеи за улесняване на временната организация на движение. Кметът поясни, че предстои да се намери най-доброто и безопасно решение по отношение на паркирането в района на ремонтните дейности. Той допълни, че първоначално разработеният план на движение е включвал ремонт на всички улици в „карето“ едновременно, но поради забавеното финансиране се налага Общината да взема решения в движение.

От началото на годината кметът Методи Байкушев е подписал 17 споразумения с МРРБ на стойност над 21 млн. лева, които са за ремонт на улици, облагородяване на междублокови пространства и др.

Качественото и навременно изпълнение на тези проекти е приоритет на ръководството на община Благоевград. Завършването им ще реши дългогодишни проблеми с амортизираната подземна инфраструктура и лошото състояние на асфалтовата настилка, които причиняват множество неудобства на живущите.

На този етап администрацията работи по изграждане на проектна готовност, за да има възможност да кандидатства за финансиране на нови проекти по различни национални и европейски програми.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest