Днес своя 70-годишен юбилей празнува почетният гражданин на Хасково Васко Димов

Васко Тодоров Димов е роден на 24 февруари 1951 г. в хасковското село Николово.

През 1966 г., вече като ученик в Хасково, започва да танцува народни танци в Тракийския ансамбъл към Културно-просветно дружество „Тракия“. Солидната му подготовка като танцьор го отвежда като студент в новооткрития Институт за музикални и хореографски кадри в София, който завършва с пълно отличие през 1974 г. Още същата година е назначен като щатен хореограф на АНПТ „Китна Тракия“-Хасково.

В периода от 1974 до 1979 г. е хоноруван преподавател по История на танцовото изкуство и Български народни танци/теория и практика/ към Института за културно-просветни кадри в Хасково. От 1977 до 1979 г. е щатен хореограф и ръководител на художествената самодейност към ДНА-Хасково. На Петия републикански фестивал на художествената самодейност под негово ръководство съставите на ДНА завоюват 43 медала, от които 20 са златни.

През 1979 г. към тогавашния Окръжен профсъюзен дом на културата създава Детски танцов ансамбъл „Южняче“, който ръководи в продължение на 37 години. През 1999 г. създава и Танцов ансамбъл „Южняци“ към Народно читалище „Пейо Яворов-1982“ град Хасково и е негов ръководител до днес. През 2004 г. в Ивайловград създава Танцов ансамбъл „Мераклии“ към Народно читалище „Пробуда-1914“ и го ръководи до 2011 г.

За 50-те години, отдадени на българските народни танци, Васко Димов е обучил и възпитал в дух на патриотизъм и национална гордост хиляди деца и подрастващи. Създател е на десетки танцови постановки за деца и възрастни. Автор е на многобройни масови танцови композиции по повод събития и чествания в Хасково. Реализирал е свои танцови постановки в Украйна и Узбекистан. Участвал е на множество международни фестивали и събития и е удостоен с престижни награди. Лауреат е на Петия, Шестия и Седмия републикански фестивал на художествената самодейност и е носител на златни медали.

Носител е на Златна значка на Професионалните съюзи на Узбекистан, Златен медал от 30-я фестивал, организиран от Гръцката ортодоксална църква в Сан Диего, Калифорния, САЩ, Златен ключ от Единадесетото издание на Фолклорния фестивал в Кайро, Египет. Носител е на годишната награда на Областния управител на област Хасково за 2007 г., на Сребърна и на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци, три пъти на плакета на община Хасково.

През 2019 г. е удостоен с престижна награда от Министерството на културата – Почетен знак „Печат на цар Симеон Велики“ – сребърен, и Грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура. През същата година Областният управител на област Хасково му връчва Почетен плакет за цялостен принос в областта на културата и изкуството.

Свързал своята дейност с града ни, Васко Димов допринася за неговото развитие и има изключителни заслуги и принос в областта на обществения живот, културата и популяризирането на българското фолклорно танцово изкуство.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 26.06.2020 г.

Pin It on Pinterest