Днес е роден почетният гражданин на Хасково Маестро Красимир Захариев

Маестро Красимир Ангелов Захариев е роден на 2 април 1950 г. в Хасково.

Завършва ДМА „Панчо Владигеров“ в София. Специализира оперно-симфонично дирижиране в консерваторията в Санкт Петербург, Русия. В продължение на 35 години е диригент на Хасковския симфоничен оркестър. За своята дейност е получавал различни награди и отличия. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I-ва степен. Два пъти е удостояван с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Златна лира“.

Освен като диригент, работи и в областта на композиторското творчество. Автор е на редица хорови произведения, на симфонична и камерна музика. Под палката му са свирили редица изтъкнати български музиканти, а също и много млади изпълнители, стъпили за първи път на концертния подиум. В годините е работил и с известни български изпълнители, сред които проф. Парашкеф Хаджиев, проф. Александър Райчев, проф. Александър Танев. Има осъществени редица записи в БНР.

Като диригент е гостувал на почти всички български оркестри, както и на много оркестри в чужбина. Негови произведения са изпълнявани в Италия, Германия, Швейцария, Гърция и САЩ. В продължение на една година е бил и преподавател в Тракийския университет в град Одрин, Турция.

Той е един от основателите на Музикалните дни „Проф.Недялка Симонова“, които се провеждат ежегодно в Хасково вече почти половин век.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 29.05.2009 г.

Pin It on Pinterest