Региона

 Детска градина „Роза“ – Мездра беше домакин на дискусия „Гласът на децата и техните семейства“

Дискусия на тема „Гласът на децата и техните семейства“ се проведе в Детска градина „Роза“ – гр. Мездра. По този повод в образователната институция гостува заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова, която е бивш възпитаник на това детско заведение.

Дискусията беше организирана в рамките на едноименната инициатива на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), която стартира наскоро. По време на инициативата през периода октомври – декември 2023 г. ще бъдат проведени дискусии в цялата страна с деца от различни възрастови групи и техните родители. В кампанията са поканени да се включат представители на институции и на гражданския сектор, ангажирани с прилагането и усъвършенстването на политиките за гарантиране на правата на децата и подобряване на благосъстоянието на техните семейства.

Целта е да бъдат очертани основните предизвикателства пред пълноценното развитие на децата и възможностите за тяхното преодоляване. Мненията и предложенията на децата и на техните родители ще бъдат взети предвид при подготовката на нормативни документи за подобряване на ефективността на политиките в областта на закрилата децата и оказването на по-ефективна подкрепа на техните семейства.

В дискусията взеха участие също Христина Каменова и Силвия Пълова – експерти в отдел „Мониторинг и контрол – западен“ на Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към ДАЗД, Таня Борисова – ст. експерт по предучилищно образование в Регионално управление на образованието – Враца, Капка Нецова – гл. експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Враца и Елена Нанова – началник на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ в Община Мездра.

„Днес имах удоволствието да посетя обичаната от мен Детска градина „Роза“ в моя роден град Мездра, сподели след срещата заместник-министър Десислава Стоянова. Усетих аромата на детството, усетих топлината на преподавателите и се впечатлих от невероятната програма, която децата бяха подготвили за нас.

Тази градина е мястото, където като малка скачах от пакост в пакост, играех с приятели, мечтаех, и днес с развълнувано сърце стъпих в нея, за да се срещна с тези невероятни и будни деца. За мен беше важно да чуя техните мечти и да видя как растат и се развиват.

С инициативата „Гласът на децата и техните семейства” имаме за цел да чуем какво искат, за какво мечтаят и какви страхове изпитват децата от различни социални, икономически и възрастови групи, за да можем в бъдеще да работим в полза на децата и на техните семейства.

Благодаря, мили деца, всеотдайни учители и грижовници! Изживяхме заедно един прекрасен и незабравим ден, който ще остане свиден спомен в моето сърце!“

„Днес за мен и за Детска градина „Роза“ беше един вълнуващ, емоционален и незабравим ден, каза директорът на ДГ „Роза” Габриела Стойчева. Имахме честта да бъдем домакини на инициативата „Гласът на децата и техните семейства“.

В рамките на тази среща се проведе беседа с родителите, които споделиха своите проблеми, трудности и притеснения и им бяха разяснени ангажиментите на институциите за подкрепа и съдействие при тяхното преодоляване. Срещата беше много ползотворна за всички страни, но най-вълнуващо и емоционално преживяване беше за Десислава Стоянова, която е възпитаник на ДГ „Роза“. Благодарим, г-жо Стоянова, че оставихте следа в историята на ДГ „Роза“ и в сърцата на всички нас – екип и деца!“

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest