Региона

„Денят на отворените врати“ в ловешкия театър почита известния актьор Борис Луканов

„Ден на отворените врати“ се провежда  в Драматичен театър Ловеч, който вече ще носи името на известния актьор Борис Луканов (1936 – 2023).

Събитията са по повод 27 март – Международен ден на театъра. 

Специална изложба с театрални костюми на Борис Луканов,  негови награди и грамоти, фотоси и лични предмети бе открита във фоайето на театъра. В двете зали се прожектираха видеофилми за актьора. Десетки почитатели на театъра веднага проявиха интерес към проявата. За  събитието пристигнаха близките роднини на актьора заедно с дъщерята Иглика Луканова, много колеги от столицата. Получен е и поздравителен адрес от министъра на културата  Кръстю Кръстев.    

Жизненият и творчески път на Борис Луканов е неразривно свързан с Ловеч.  Първите му стъпки на сцената стават през 50-те години на миналия век. Актьорът периодично се връща в родния си град. През 2007 г. играе в постановката „Погрешен адрес“ на режисьора Николай Поляков.

От 19.00 часа в сряда е спектакълът „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов с режисьор Крис Шарков.

По повод деня на театъра БНТ 2 ще излъчи в четвъртък от 23.00 часа „Един младеж на 50“ – филм за историята на Ловешкия театър (2020 г.), в който има интервю и с Борис Луканов.

На пресконференция на културните институции бе съобщено, че през април започват репетициите на постановката  „Дъхът на дявола“ (Бурунданга) от Жорди Галсеран.  За трети път в Ловеч се поставя творба на известния испански драматург. През 2012 г. режисьорът Васил Василев прави “Методът Грьонхолм”,  а през 2019 г. Иван Савов поставя “Без резерви”  под заглавие „Испанска афера“.

„Дъхът на дявола“ е в превод на Нева Мичева. Участват Боряна Бабанова,  Деян Жеков, Богомила Николова, Петко Венелинов и гост-актьор Христо Мутафчиев. Режисьор е Боил Банов, сценография Кирил Наумов.

Премиерата се очаква в края на м. май 2024 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest