Региона

Деца от ЦОП „За да има щастие в детските очи“ посетиха Районен съд – Дупница и влязоха в ролите на съдия и прокурор

Деца от Центъра за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи“ посетиха Районен съд – Дупница, като продължение на инициативата Ден на отворени врати и като част от Образователната програма на ВСС и МОН – „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури“, за учебната 2023/ 2024 г. 

С посещението на учениците в Съдебната палата в Дупница, стартира традиционната за Центъра „Лятна ваканционна програма“, която се провежда всяка година в началото на месец юли. Децата бяха посрещнати от административния секретар на Районен съд – Дупница, г- жа Иванка Айдарова, която им разказа за структурата на органите на съдебната власт, за това- кой, кой е в съдебната зала, за детското правосъдие и правата на детето в риск, както и за професиите – съдия, прокурор, съдебен служител. В тази връзка, всяко едно от децата успя да съпреживее прокурорската и съдийската длъжност, обличайки тогите им. Като спомен за преживените емоции всяко дете получи основния закон – Конституцията на Република България и пъзел, изобразяващ Темида – богинята на правосъдието.

Интерес в децата предизвика и така наречената „Синя стая“, предназначена за провеждане на разпити и изслушване на деца, преживели насилие или станали свидетели на такова. Стаята се помещава в сградата на ЦОП „За да има щастие в детските очи“.

Екипът на Центъра за обществена подкрепа изказа искрени благодарности за предоставената възможност и съдействието на Районен съд – Дупница!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest