Държавен архив – Русе отбеляза своя професионален празник

Заместник областният управител Валентин Колев поздрави служителите на Държавен архив – Русе по случай днешния им професионален празник. Той благодари за отправената покана и изрази удовлетворението си от възможността да присъства на събитието.

Отнасям се с изключително уважение към труда на г-жа Маринова и целия екип, защото имам непосредствени впечатления от ентусиазма, енергията и отдадеността, с която те упражняват тази професия! Те правят всичко за това възможно най-много исторически факти да добият гражданственост и да имат официален характер, така че русенци, а и не само те да могат да се запознаят с тях! Това е едно наистина голямо дело! Лично аз считам, че най-истинската история е тази, която е в паметта на нашите предци и в написаното от тях, затова защото официалната историография, като че ли понякога се отклонява от реалностите, които са били! Затова казвам, че най-истинското е това, което е било в паметта и отразеното от нашите предци, а то се съхранява в архивите! Да, всички от Държавния архив в Русе трябва да се гордеят, защото притежават много богат фондов материал! Убеден съм, че колективът ще продължи да работи със същия ентусиазъм, с който и сега и смятам, че наистина може да се гордеят с това, което притежават и начина, по които се отнасят към документите, които съхраняват, обработват и предоставят на гражданите!“ заяви още Колев.

По време на инициативата беше представена и новоиздадената книга на г-жа Виолета Радева „Гласове изпод леда“, като беше посочено, че тя е един от фондообразователите на Държавния архив в Русе. Книгата беше представена от г-жа Нели Пигуелва.

Също така заместник областният управител подчерта, че от няколко години Областна администрация е ангажирана с търсенето на нови помещения за съхраняване на намиращите се в Държавния архив документи. „Съжалявам, че към момента държавата не разполага с подходящо помещение, което да е нейна собственост и да може да предостави за тази цел. Не спираме да преценяваме възможностите и при наличие на такава ще го направим!“ допълни още той.

Не бяха пропуснати и някои интересни факти, като това че общият обем на фондовете в Държавния архив в Русе е близо 3000, а ако всички документи бъдат наредени в последователност един до друг, то тяхната обща дължина е 3 км.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-ректорът на Русенския университет по развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р Пламен Даскалов, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, представители на българско-немското дружество и множество общественици. Бяха изпратени и поздравителни адреси от кмета на община Русе Пламен Стоилов, както и от директора на гюргевските архиви Кристина Олтяну.

Pin It on Pinterest