Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград

Общата стойност на дарението е в размер на около 20 000 лева.

            Дарител осигури вода в чешмите на новия гробищен парк в Асеновград. Проблемът с липсата на налягане във водопреносната мрежа там е от повече от 20 години. Към днешна дата няма нужда хората да носят туби и шишета от вкъщи, защото 26-те чешми вече функционират. Тази година в бюджета на общината бяха заложени 35 000 лева за монтиране на хидрофорна система, чрез която да се реши проблемният казус.

През месец май бизнесмен от Асеновград прояви желание да стане дарител в името на общото благо. Фари Карра също дълго време е носил големи количества вода от дома си, когато е посещавал гробовете на свои близки. Той казва, че е ставал и неволен свидетел как възрастни хора са принудени да правят същото. Всичко това го е мотивирало да поеме благотворителната инициатива и за собствена сметка да реализира начинанието. Благодетелят е поръчал хидрофорната система и е изградил помещение, в което да я монтира и свърже към основния водопровод. Цялата организация и изпълнение до този етап са му коствали около 10 000 лева. Поставянето на съоръжението станало факт, но скоро след това, водопроводът започнал да дефектира, тъй като бил в изключително амортизирано състояние, корозирал и затлачен поради продължителното неползване. В рамките на около 10 дни възникнали повече от 20 аварии, които също били отстранени за сметка на дарителя, с помощ на ВиК – Асеновград. Подновена вече е и част от водопреносната мрежа в гробищния парк. Старите метално тръби, които са били с големина 18 милиметра, са заменени с чисто нови PVC, чийто диаметър е 60 милиметра.

Реализирането на идеята му продължило 33 дни, а общата стойност на проекта възлиза на около 20 000 лева. Освен финансови и материални средства той е вложил и личен труд и казва, че сега се чувства удовлетворен от стореното. Дарителят е реновирал и 17 от чешмите в гробищния парк. Някои от тях е боядисал, за други е направил подсилване на постройката им, а на трети е поставил или подменил крановете. В благотворителната инициатива се е включил и негов близък – Джейхан Янъков, който безвъзмездно е извършил изкопните дейности на трасе от 1 километър. Предстоят довършителни дейности по начинанието на Фари Карра – асфалтиране на изкопаните участъци, при които след възникване на авариите е била нарушена настилката. Дарителят е решил да изгради и нови 2 чешми.

„Имах желание да помогна за решаването на този проблем още преди 3 години. Тогава не получих съдействие от община Асеновград. Сега, при новото ръководство отново се обърнах за съдействие към заместник-кмета доктор Теньо Манолов, който веднага откликна на моето предложение, и с подкрепата на кмета доктор Христо Грудев, инициативата се реализира. Не целя реклама или възмездие. Знам, че когато всички сме единни и си помагаме кой с каквото може, без значение от религиозната ни принадлежност, вярвания и разбирания, градът ни ще процъфтява“, казва благодетелят.

Дарението спести ресурса на община Асеновград, като предвидените средства за изграждането на хидрофор ще бъдат пренасочени към други проекти на територията на новия гробищен парк. Такива, например, са изграждане на парково осветление по централната алея там. Община Асеновград изразява искрени благодарности на Фари Карра са благородната му постъпка.

Pin It on Pinterest