Данните за качеството на въздуха в кв. „Бузлуджа“ вече са достъпни в реално време

През лятото монтират пункт в квартал „Чолаковци“
 
Автоматична станция следи качеството на атмосферния въздух в най-големия великотърновски квартал – „Бузлуджа“. Всеки, който желае, може да следи в реално време данните за нивата на фини прахови частици и още шест показателя за замърсяване, а също температура, влажност и др.
Информацията е достъпна в сайта на Община Велико Търново – www.veliko-tarnovo.bg, където е качен банер, както и директно – на следния адрес:
https://www.smart-airq.com/display/tarnovo/.
Станцията се намира в района на детска градина „Ален мак“.
Автоматичен пункт за контрол на качеството на въздуха ще постави и инвеститорът „Кроношпан България“. До края на юли станцията ще бъде осигурена и ще бъде монтирана в района на Детска градина „Рада Войвода“ в кв. „Чолаковци“. Именно заради разширяването на производството на компанията и във връзка с политиката си за подобряване на чистотата на въздуха, Община Велико Търново няколко пъти сезира Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ за необходимостта от автоматичен пункт за непрекъснат мониторинг край производствената база на „Кроношпан“ и в квартал „Чолаковци“.  
За Старата столица е планирано закупуването на още две устройства за реален мониторинг на вредните емисии. Мярката е заложена проекта на Община Велико Търново по програма Life+ за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Станциите ще бъдат закупени до есента.

Pin It on Pinterest