Д-р Стефан Ватев преди 110 години спря холерата, а преди 84 години стана почетен гражданин на Ловеч

На 26 ноември се навършват 84 години от обявяването на акад. Стефан Ватев за почетен гражданин на Ловеч. Днес малцина си спомнят, че той е педиатърът, спрял настъпването на холерата в България преди 110 години, през 1910 година.

„В днешната ситуация на пандемия имаме необходимост да припомняме делото и примера на подобни хора. Акад. Стефан Ватев е един от многото лекари сред почетните граждани на Ловеч и това не случайно, защото лекарите, както и учителите, се грижат за здравето на нацията“, сподели по този повод кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Днес има засилен обществен интерес към ролята на медиците и е добре да припомняме примерите от историята. Делото и животът на д-р Стефан Ватев са светъл пример, защото той, освен че води битката с холерата, полага основите на педиатрията у нас и помага за намаляване на детската смъртност.

Стефан Ватев е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия (1882). Работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. После работи като лекар в Ловеч и Силистра. От 1914 година живее в къща на днешната улица „Кузман Шапкарев“ №1 (София), построена по проект на архитект Никола Лазаров.

През Сръбско-българската война е един от организаторите на Ученическия доброволчески легион. Преди войната записва медицина в Германия, която завършва през 1893 г. Специализира детски заболявания и обръща внимание на здравеопазването в тази област. Благодарение на усилията му в Александровска болница са открити детски сектор и първото педиатрично отделение.

През 1908 г. е начело на Дирекцията за опазване на общественото здраве. Работи за изграждането на здравни навици у населението и отхвърляне на битуващите митове. Пише множество трудове с научен и практически характер. Създава специална здравносъвещателна станция за майки и деца в Александровска болница, като такива се появяват из цялата страна. Организира първата детска млечна кухня през 1934 г. и снабдяването на бедните семейства с комплекти от пелени и дрехи.

Появата на холера през 1910 г. е посрещната с незабавни действия за ограничаването ѝ от страна на д-р Ватев. Общият брой случаи е намален в сравнение с тези в Европа. Този опит е безценен през Балканската война, когато организира курсове за медици и появата на подкрепителни пунктове за болни и ранени.

Д-р Ватев е сред учредителите на Медицинския университет, възникнал първоначално като факултет на Софийския университет, и оглавява неговата катедрата по педиатрия с клиника по детски болести. Умира през 1946 г., оставяйки зад себе си богато научно наследство и хиляди левове дарени суми за здравеопазване и образование.

На 26.11.1936 е обявен за почетен гражданин на Ловеч Акад. Стефан Ватев.

Pin It on Pinterest