Д-р Грудев: От медицината съм запомнил едно – за всеки вид грип или епидемия най-доброто лечение е социалната изолация

Кметът е обнадежден, че нещата ще се разминат по-леко в Асеновград.

От МБАЛ – Асеновград до момента за новия коронавирус COVID-19 са изследвани общо 15 души. Последните 2 проби са на мъж, получил инсулт, поради което е имал затруднено дишане, и на жена с едностранна пневмония. Към момента няма данни за положителни резултати на изследвани пациенти от Асеновград.

„Аз мисля, че има жители на нашата община, които са заразени с COVID-19. Най-вероятно хората са здрави и не знаят, че са носители на вируса. Рано или късно той ще попадне у някой с по-слаба имунна система или със съпътстващи заболявания, тогава ще констатираме такъв случай и в Асеновград. Проблемът с разпространението на новия коронавирус е наистина сериозен. Но аз съм обнадежден, че ще нещата ще отминат по-леко. От медицината съм запомнил едно – за всеки вид грип или епидемия най-доброто лечение е социалната изолация. Затова за пореден път се обръщам към асеновградчани и жителите по населените места в общината с апел да останат вкъщи и да излизат само при изключителна необходимост, за да предпазят както себе си, така и хората, които обичат“, каза кметът на Асеновград доктор Христо Грудев пред присъстващите на заседанието на Общинския оперативен щаб.

Управителят на общинската болница доктор Иван Червенков пък увери, че лечебното заведение разполага със свободни легла и при нужда такива ще бъдат прехвърлени в новостроящото се отделение за настаняване на заразени с коронавируса, докато бъдат доставени други. Очаква се това да се случи скоро. Изготвят се справки и се разглеждат оферти за закупуване на оборудване, обзавеждане и лични предпазни средства. Ако изграждането на новото звено продължи със същите темпове, се очаква до края на тази седмица да приключи ремонтът на най-вътрешната част – инфекциозната.

Pin It on Pinterest