Региона

Бургаски журналисти представят литературното си творчество в „Лирични репортажи“

Има ли лирика в журналистиката и репортерско начало в изящната словесност?

Какво е общото между новинарския поглед върху света и метафоричното възприятие на битието? Отговор на тези и други въпроси ще дадат бивши и настоящи журналисти, чието авторско амплоа включва и литературното творчество. 
Събитието под наслов „Лирични репортажи“ ще се състои на 17 юли от 18.30 часа в Дома на писателя в Бургас, когато свои поетични и белетристични творби ще представят бургаски писатели, чийто професионален път по един или друг начин е свързан и с журналистиката, коментираха организаторите на събитието Наталия Недялкова – поет и преводач (работила във вестниците „Бургас днес“ и „Труд“) и поетесата Роза Максимова (журналист във вестниците „Компас“ и „Черноморски фар“).
Журналистиката и литературата имат много общи неща, и, всъщност, прекрасно се допълват. И ако новинарството е начин да се постави точната диагноза на ежедневието, то изящната словесност е онзи лек, който цери недъзите. Новинарският поглед е като бръсначът на Окам, който отсича ненужното, за да остави важното и актуалното. Литературният подход, на свой ред, подчертава красотата на всеки детайл, и се фокусира върху уникалността на събитията и явленията. И чрез силата на внушението и идеите, облечени в думи, светът може да бъде променен към по-добро. Разбира се, ако в тези, било то публицистични, било лирични послания, авторът им е вложил частица от своята душа, коментираха писатели-журналисти. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest