Региона

Бургас става домакин на осемнадесетия Международен литературен фестивал „Свято слово“

В месеца на  покровителите на Европа – светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път  става домакин на  Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци.

Откриването ще бъде на 27.05.2024 г., от 18.00 ч., в Дом на писателя Бургас, ул. „Вола“ №1.

От първото издание през 2007 г. досега, в нашия град са гостували над 100 писатели от Полша, Хърватия, Русия, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Словакия, Украйна, Чехия, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Тази година гости на фестивала ще бъдат: Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, Милутин  Джуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от РС Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия и поети, писатели и преводачи от България: Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, Асен Масларски – бард, Антония Филипова, Васил Люцканов и др.

Във фестивалната програма творците ще вземат участия в литературни четения, творчески пленери, блиц конкурси за написване на  стихотворения, вдъхновени от културните, исторически и природни забележителности на Бургас и региона – о. Св. Анастасия, Рибарско селище Ченгене скеле, водопад Докузак в Странджа планина, исторически обект „Акве калиде – Термополис“, град-музей Несебър.

Всички почитателите на  поезията могат да се срещнат с гостите и домакините на „Свято слово” на литературните четения от 27 до 30 май в Дом на писателя, от 18.00 ч. На 29 май, от 19.30 часа, в Клуб „Модерен театър“ ще се състои авторският концерт на барда Асен Масларски – участник във фестивала.

Акцент в програмата на тазгодишното издание е представянето на антологията „Преоткрити в словото“, със съставител и преводач бургаската поетеса Наталия Недялкова – един от координаторите на фестивала. Над 100 творби на 42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика, са събрани в печатното издание. Голяма част от тях са на участници в „Свято слово“ през годините.

Приносът на Международния литературен фестивал „Свято слово“ за разширяване на контактите и сътрудничеството между творците от славянските страни расте с годините. Издадени са десетки книги от и на български език, множат се публикациите в литературни сайтове, списания и вестници, представящи бургаски автори зад граница. В рамките на фестивала се родиха идеи,  които се превърнаха в проекти, някои от тях вече реализирани, подписан бе меморандум за сътрудничество между Бургас и градовете на гостите участници. Все по-често наши творци са гости на литературни фестивали в Хърватия, Полша, Словения, Сърбия, Черна гора и РС Македония.

Организатор на Международния литературен фестивал “Свято слово” е Читалище “Любен Каравелов 1940”, с партньорството на Сдружение Бургаска писателска общност и с финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители.

Допълнителна информация

Фестивална програма:

27 май от 18 ч. в Дом на писателя – Откриване – представяне и литературно четене на гостите.

28 май  – Поетично пътуване с кораб из Бургаския залив, „Часът на поета“ на о. Св. Анастасия

18,30 ч.  в Дом на писателя  – Премиера на сборника  „Преоткрити в словото“ –  Съвременни писатели в превод на Наталия Недялкова.

29 май –  Посещение на Исторически обект  „Акве Калиде – Термополис“:  Минути поезия „Легенди за водата“. Посещение на  град Несебър –  световно наследство:  Литературно четене и песнопения в църквата „Св. Йоан Кръстител“ и Музикално-поетичен спектакъл „Под небесния купол“ в Старата митрополия.

19,30 ч. Клуб „ Модерен театър“  – Концерт на Асен Масларски – участник във фестивала.

30 май –   В магичната Странджа планина – на гости на с. Стоилово и посещение на водопад Докузак, събрал водите на 9 извора.  Блиц-конкурс за написване на мистична поезия.

18.30 ч. в Дом на писателя – Награждаване на отличените в конкурса „Мистична поезия“ . Закриване на фестивала.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest