Региона

Бургас отново се включва в националната инициатива „България пее“

За пети път Бургас ще се присъедини към Националната хорова инициатива „България пее” с концерт, който ще се проведе на 22 април (понеделник), от 18:30 часа, в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК.

Входът е свободен, а бургаската публика ще има възможността да се наслади на прекрасни изпълнения на 8 хорови колектива, а именно:

– Смесен хор „Родна песен“ при Община Бургас с диригент Милена Добрева;

– Смесен хор „Бургас“ при МКЦ с диригент Светла Стоева;

– Вокална формация „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева;

– Народен хор „Трепетлика“ при ЦПЛР с диригент Пепа Запрянова;

– Детски хор „Милка Стоева“ при МКЦ с диригент Мариета Секлемова;

– Женски хор при ПФА „Странджа“ с хормайстор Атанаска Бонева;

– Хор „Ми 3Украина“ (хор „Ние сме от Украйна“) под ръководството на Анатолий Демянчук;

– Гръцки хор „Ангира“ под ръководството на Александър Перпериев.

Осмото издание на „България пее” се осъществява на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи в периода от 1 до 30 април 2024 година. Първото издание на Националната хорова инициатива „България пее” е проведено през месец април 2016 г. В събитието тогава са се включили 158 състава от 33 града и над 3500 участници. През 2021 година „България пее“ се проведе онлайн, а тази година, както и през 2022 и 2023 г., всички хорове очакват с нетърпение да се включат в концерти на живо.

* „България пее“ е национална инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото внимание. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това въздействащо изкуство, да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България. Друга цел на инициативата е да обедини хоровете от страната в името на обща идея и да насърчи тяхното развитие.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest