Региона

Бум от събития в ловешкия театър: Ново име, награда „Икар“, изложба, филми…

Бум от събития със силни положителни емоции и приповдигната атмосфера имаше в ловешкия театър на 27 март 2024 г.  Освен че актьорът Пенко Господинов спечели наградата „Икар“ за водеща мъжка роля в „Седемте стола“ , тържествено беше отбелязан фактът, че театърът ще носи името на известния актьор Борис Луканов (1936 – 2023). Проведеният „Ден на отворените врати“ в Ловеч беше и по повод 27 март – Международен ден на театъра.

Програмата съдържаше откриване на изложба за Борис Луканов, осъществена с подкрепата на Министерството на културата. През деня  имаше прожекции на видеофилми за патрона на театъра.

Специалното тържество започна с водосвет, отслужен от свещеноиконом Любомир Казашки. Вечерта за събитието дойдоха много гости от страната и чужбина, приятели и роднини. Поздравителен адрес прочете заместник-кметът д-р Алдин Начков. Поздравителни адреси пристигнаха и от министъра на културата  Кръстю Кръстев и РБ „Беню Цонев“.

Тук беше дъщерята на Борис Луканов – Иглика и нейният съпруг Константин, както и внучката Станислава Коцева, която каза прочувствени думи за любимия си дядо. Сред гостите бяха още актьорът Стефан Мавродиев, Борислав Петранов, директор на Българския културен институт в Берлин и други.

„Ловеч може и трябва да се гордее с Борис Луканов“, каза Стефан Мавродиев. „Той  беше истински морален човек, отношението му към света беше сериозно, той можеше да играе всичко. Последната му театрална роля беше при мен в спектакъла „Иванов“ от Чехов, където изигра един аристократ. Той беше аристократ“, допълни  Мавродиев.

Директорът на театъра Биляна Петрова благодари на всички, които работеха за именуването на институцията. Това е  Министерството на културата, сегашният и предишният кмет на Ловеч, общинските съветници, колеги и не на последно място роднините, които дадоха съгласие и помогнаха за изложбата. Специални благодарности към ресторант „Драката“ и „Миг Дим“ ООД за коктейла.

Вечерта приключи със спектакъла „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов с режисьор Крис Шарков. На финала актьорът Петко Венелинов изрази от сцената радостта на всички от новото име на театъра. Залата избухна в аплодисменти.

Припомняме, че БНТ 1 в четвъртък от 21.00 ч. ще излъчи запис от наградите „Икар“, а БНТ 2 от 23.00 часа представя „Един младеж на 50“ – филм за историята на Ловешкия театър, в който има интервю и с Борис Луканов.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest