„Бяла къща“ – акцент на месец януари в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев” представя акцент на месец януари – картината „Бяла къща” на Никифор Цонев (1928-2003) – един от най-изявените русенски художници.

Живописната творба е от 1974 г. В нея се наблюдава, както монументалност на формите на къщите, така и композиционна камерност. Само с няколко линии художникът очертава пейзажа. Къщите в центъра са едновременно стабилни и условни. Акцентът в картината се отнася към обединяването на природният ландшафт и архитектурата. Здържаният колорит допълва симбиозата, подчертавайки условност и камерност в композицията.

Никифор Цонев е роден на 9 октомври 1928 г. в габровското село Нейковци. Реализира се като театрален художник в периода 1954 г. – 1960 г. в Русе. От 1961 г. той участва във всички общи художествени изложби там. Става член на СБХ през 1963 г. Един от основателите на Дружеството на русенските художници, и дълги години негов творчески секретар. През годините 1972 и 1979 е отличен с ордените „Кирил и Методий“ – ІІ степен и І степен.

Никифор Цонев оставя завидно творческо наследство, в което особено място заемат натюрмортите и поетичните нежни пейзажи.

Pin It on Pinterest