Региона

Божана Славкова с нова арт инсталация в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център.

Заповядайте на откриването ѝ на 9 май, от 18 часа, на ул. „Апостол Войвода“ 14. По време на събитието ще научите още за проекта, ще се насладите на поезия, музика, вино и ще можете да се запознаете с авторката.

„Форма на свобода“ е въвличаща арт инсталация, представляваща 3D колаж от висящи предмети, събрани през многобройните пътувания на твореца Божана Славкова, обиколила 17 европейски страни в рамките на 3 години. Предметите, измежду които хербарии, карти, катинар за колело, образуват карта на измислена страна, създадена от различни парченца от многото европейски дестинации.
Публиката е насърчена да се разхожда между предметите, да ги усети на мирис и докосване. Също така на откриването всички желаещи могат да донесат предмет, свързан с тяхно пътешествие, който да бъде включен в арт инсталацията.

„Форма на свобода“ е вдъхновена от личните преживявания на Божана. Тя споделя: „Осъзнавам колко съм привилегирована да съм пътувала толкова много през моя кратък живот и  че родителите ми на моя възраст изобщо не са имали същите възможности.“

С творението си тя иска да създаде размисъл около темата за свободата, специално за свободата на движение и изразяване в наши дни, да зададе въпросите „Кой ни предоставя тези свободи? Могат ли да ни бъдат отнети? Как да ги съхраним?“
Проектът е част от програмата Pop the Vote! Culture on the Ballot на Culture Action Europe, съфинансирана от Европейския парламент. Програмата е създадена с цел да ангажира европейските граждани, специално младото поколение, с ценностите на демокрацията и да разпространи информация за възможността да гласуват в изборите за Европейски парламент на 9 юни 2024.

Ще можете да видите „Форма на свобода“ до 9 юни. Заповядайте на официалното ѝ откриване на 9 май, Ден на Европа, от 18 ч. в Младежки международен център.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest