Богата културна програма по повод 11 май – Празник на Ловеч

Богата културна програма е подготвила Община Ловеч по повод 11 май 2021 г. – Празник на града.

Още в понеделник, 10 май, от 11:30 ч. ще бъде експонирана на изложба „Мой люляков Ловеч“. Това ще стане в пространството пред Драматичен театър – Ловеч. От 17:30 ч. е представянето на колекция „Жената“, гостува частен музей „Арете“, в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“.
От 19:00 ч. в програмата на „Люлякови музикални вечери“ е концертът на струнен квартет „Дестини“. Изявата е на сцената на Ловешка средновековна крепост, а при лошо време концертът ще се проведе в ДТ – Ловеч.
На самия Празник на Ловеч – 11 май (вторник), от 9:00 ч. е Божествената Света Литургия в новия Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.
Тържественото издигане знамето на Ловеч и церемония по удостояване със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ е от 11.00 часа пред Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. Събитията са с участието на ръководството на Община Ловеч начело с кмета Корнелия Маринова.

Същия ден, малко по-късно, кметът ще ръководи церемонията по сключване на граждански брак между двама млади ловчалии, които са решили да направят тази решаваща стъпка на празника. Това са Мариян Станчев и Христина Христова. Те са вдъхновени от факта, че Светите братя Кирил и Методий като покровители на Ловеч, ще бдят и над тяхното щастие.
Следобед от 17:30 ч. в ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде представен новият брой на алманах „Мостове“, издание на КДК.
От 21:00 ч. е концертът на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – площад „Екзарх Йосиф I“, веднага след него ще има празнична заря.

Културният афиш обхваща и 12 май (сряда). От 19:00 ч. в рамките на „Люлякови музикални вечери“ ще се представи Балет „Арабеск“ – The Bingo Project, на сцената на ДТ – Ловеч. А на 13 май (четвъртък) от 19:00 ч. „Люляковите музикални вечери“ представят концерт на военен биг-бенд и Държавна опера Стара Загора – Sting the Opera, на сцената на ДТ – Ловеч.

Pin It on Pinterest