Близо 600 са находките от археологическите проучвания на Мисионис през тази година

Останки от величествени жилищни и обществени сгради са открити при тримесечните проучвания на античния и средновековен град Мисионис през тази година.

Това обявиха на пресконференция по повод приключване на археологическия сезон ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният ръководител проф. Николай Овчаров. В пресконференцията участва и кметът д-р Дарин Димитров.

„Разкопките през 2021 г. са най-мащабните правени някога, като с тях е ангажиран екип от над 70 души. Успяхме да проучим цял квартал, с огромни сгради от късноантичната епоха, с дължина до 20 м, вероятно поне на два етажа и с жилищна площ от 400 кв. м“, разясни Стефан Иванов. Разкрити са и четири улици. Една от тях е с дължина от 30 м и излиза директно от епископската резиденция, разкрита през миналата година.

Всички проучвания и находки от тази година сочат, че в античния си период, градът съществува над 150 г., до началото на VII в. Късноантичният Мисионис е наследен от изградения през Х-ХІV в. средновековен български град, преименуван на Косово, уточняват археолозите.

„Археологическите проучвания показват, че той е бил един от важните градове на Второто българско царство, страж на подстъпите на столицата Търновград. Той е бил голям и гъсто населен, но на цветущия живот е сложен край при османското нашествие през 1395 г.“, разясни проф. Николай Овчаров.

Близо 600 са археологическите находки, открити при проучванията през тази година. Сред открояващите се находки е мъжки сребърен пръстен, с изящна украса от гранули и куха касетата, и с едва забележима дупчица. Според проф. Овчаров става дума за пръстен-убиец, използван за изсипване на отрова. Археолозите правят аналогия с подобна находка, открита през 2013 г. на Калиакра, която, според доц. Бони Петрунова, е използвана за политически убийства в средновековна България.

Сред впечатляващите находки е и тъкан, везана със златни нишки, от XIII-XIV в., като вероятно става дума за специална женска болярска украса за глава, уточни проф. Овчаров. Открити са още сребърни монети на последния български цар Иван Шишман, намирани редом със сребърни акчета на завоевателя, султан Мурад І, както и множество оръжия, стрели и други.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изказа своята признателност за отпуснатите през януари от държавата 300 000 лв. за проучване, реставрация и консервация на Мисионис. Той уточни, че Общината е заделила 40 000 от бюджета си, осигурени са и 10 000 лв. от дарители.

„Благодарение и на финансирането, и на прекрасните специалисти, с които работим, за едно лято се разкри толкова много от историята на Мисионис. Когато отношенията и работата между институциите е добра, резултатите също са налице“, заяви кметът. Той изрази надежда, че Мисионис ще продължи да е сред приоритетно финансираните от държавата археологически обекти и през идната година.

Благодарение на по-мащабната проучвателна дейност, от Регионалния исторически музей отчитат и значително увеличение на посещенията на Мисионис през тази година.

Pin It on Pinterest