Региона

Близо 38 000 лева са необходими за ремонта на четири военни паметника в Русенско

Четири войнишки паметника от три общини в Русенско бяха предложени за ремонт по време на днешното заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия по военни паметници, водено от областния управител Драгомир Драганов.

Общата стойност на планираните възстановителни дейности е в размер на близо 38 000 лева. Те са предвидени за паметници в общините Ценово, Русе и Иваново. Най-много средства са необходимо за Паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г., намиращ се в село Щръклево, община Иваново. Става дума за 13 629 лв., като за там е предвидено почистване и подготовка на ниши за монтаж на плочи, монтаж на поцинкована мрежа, поставяне на три гранитни плочи с надписи и др. дейности. Отново в Иваново, но в село Красен за Паметника на загиналите в Балканската и Първата световна войни са необходими около 1900 лева. Целта е с тях да се извърши както цялостно почистване на паметника, така и реставрация на надписите и освежаване със златен бронз. Малко над 11 000 лева пък са необходими за консервационни, ремонтни и реставрационни дейности по Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, намиращ се на ул. „Александровска“ 120. С парите се предвижда да се извършат редица дейности по гранитните плочи, надписите върху тях, колоните на монумента, както и цялостно импрегниране и консервация. Само част от дейностите предвиждат почистване на облицовката, на фугите между гранитните плочи, цялостно реставриране на нарушени букви и цифри от надписите, патиниране на детайлите, почистване и импрегниране. От Община Ценово настояват за ремонт на Паметника на загиналите от село Караманово в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Предвидените дейности по този паметник включват демонтаж на компрометирана и монтаж на нова облицовка, почистване стените на паметника, както и на всички негови елементи, а също и освежаване на надписите и импрегниране. Необходимите за целта средства са отново малко над 11 000 лева.

Припомняме, че за последните две години и половина Министерството на отбраната отпусна близо 37 000 лева за възстановяването на 10 военни паметника в региона. По думите на Драганов възстановяването на военните паметници в региона е водещ приоритет за него, защото те съхраняват спомена за героизма на предците ни и провокират подрастващите да преосмислят значението на патриотизма в съвременния свят. „Тези паметници ни учат на родолюбие, ние сме длъжни да се погрижим за тях“, каза Драганов.

В заседанието участваха представители на местната и държавната власт на регионално ниво, както и на Министерството на отбраната.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest