Региона

Близо 3000 души ще участват в изборите на 9 юни като членове на СИК в област Русе

До момента като участници в СИК са регистрирани 2823 души областта, но в тази бройна не влизат тези, които ще бъдат част от т.нар. допълнителни секции.

Припомняме, че такива секции се разкриват в различни социални институции. Само за община Русе участниците в СИК са 1860. Тази вечер в зала „Арена Русе“ се проведе обучение, на което присъстваха по-голямата част от участниците в СИК на предстоящия 2 в 1 вот. Обучението се реализира от Районната избирателна комисия /РИК/ със съдействието на Областната администрация. Целта е да се разяснят особеностите на изборния процес. Те са отразени в методическите указания на Централната избирателна комисия /ЦИК/, но практика е преди всеки избор да се обясняват отново правилата.

Тайната на вота ще се запази с монтиране на паравани. В изборните секции могат да присъстват наблюдатели и застъпници, които се легитимират с удостоверения. Изборният ден започва в 7:00 часа. След отваряне на секцията се проверява всички ли материали за изборния ден са налице.

Устройството за видеонаблюдение, когато започва броенето, се поставя на масата, за да има поглед към комисията, действията и бюлетините. Изключва се, когато е завършен изборният процес в секцията. В изборната секция ще има четири урни – за машинно и хартиено гласуване за двата вида избори. Резултатите се вписват в протоколи – за избор на Народно събрание и за избор на Европейски парламент. Специално внимание по време на обучението беше обърнато именно на попълването на протоколите, както и на най-честите допускани грешки.

Към момента в областта са образувани 330 секции, като с машини ще може да се гласува в 289 от тях. Предстои образуването на още няколко подвижни секции.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest