Региона

Благомир Коцев: „Зелената зона“ няма да се въвежда, докато не се постигне базов обществен консенсус по темата

Ръководството на Община Варна прие близо 70 граждани от кв. „Чайка“, несъгласни с въвеждането на „Зелена зона“

Проектът за въвеждане на „Зелена зона“ във Варна е наследен от предходното управление. Финансовите средства за изпълнението му са усвоени още преди две години. Това не е проект за реновация на транспортната мрежа, а план за въвеждане на регламентирано паркиране в града. Поканили сме ви да обсъдим заедно не инвестиция, а да направим анализ и да изчистим функционалността на платените паркозони. Важно е да се чуе мнението на гражданите, които са „за“, както и на тези, които са „против“. На този етап „Зелена зона“ няма да се въвежда, докато не се постигне базов обществен консенсус по темата. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на дискусия в зала „Пленарна“ на Община Варна снощи.

Ръководството на Община Варна прие близо 70 граждани от кв. „Чайка“, несъгласни с въвеждането на „Зелена зона“. Те изразиха различни аргументи защо не желаят платено паркиране в квартала си. Поради острите позиции от страна на гражданите експертите от проектантския екип не успяха да изложат потенциалните решения за регулиране на паркирането в квартала.

Кметът Коцев предложи да бъдат излъчени няколко човека, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички въпроси около „Зелената зона“ и възможностите за паркиране в квартала.

На срещата в залата присъстваха и граждани, които изразиха желание за въвеждане на „Зелена зона“, както и обособяване на „Чайка“ като по-зелен квартал.

Три места, предназначени за изграждането на подземни паркинги в кв. „Чайка“, предложи по време на срещата и главният архитект Виктор Бузев. По думите му под алеята на бул. „Ал. Стамболийски“, на излизане от подлеза до блок 10 под сп. „Явор“, както и до Спортното училище, са зони, подходящи за обособяване на подземни паркови пространства. Архитект Бузев подчерта, че алеите в квартала са определени като улици през 2015 г. с приемането на Подробен устройствен план (ПУП).

В края на срещата кметът Коцев прие отворено писмо и подписка, разписана от 90 души, които са против въвеждането на „Зелената зона“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest