Безплатни изследвания за хепатит В и C ще се извършват в Търговище

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се извършват в Търговище на 24 юли, от 10.00 до 17.00 ч., на алеята от площад „Свобода“ към Драматичния театър.

Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Търговище. Поводът е Световният ден за борба с хепатита – 28 юли.

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове. Ще се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, до 20 минути след вземането на пробата. Хората, с отчетен положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на тяхното състояние.

Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която ще се проведе в шест български града през месеците юли и септември. Целта е да се напомни, че хепатит В и С са безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване.

Pin It on Pinterest