Българинов: Неглижирането на цяла Северна България през последните години доведе до тежки проблеми

Неглижирането на цяла Северна България през последните години доведе до тежки проблеми за бизнеса и за живеещите в тази част на страната.

За съжаление този подход е бил нормален както за органите на централната власт, така и за структурите не местното управление.“, заяви областният управител на Русе Борислав Българинов по време на днешния национален форум относно транспортната инфраструктура за развитието на бизнеса в Северна България. Той посочи още, че за проблемите само се е говорило и не се е работило за тяхното решаване. „Работата на управленско ниво до сега се е отличавала с недостатъчна ефективност. Просто не е имало желание да се свърши нещо положително за региона.“, допълни още Българинов. Той заяви още, че независимо, че водещ приоритет за служебното правителство е провеждането на честни избори, то той с подкрепата на служебното правителство е решил да направи нещо положително за областта.

Българинов запозна в детайли присъстващите със стартирането на фериботната линия между Русе – Гюргево. Той поясни, че фериботът ще започне да оперира от началото на следващата година, като линията ще бъде обслужвана от два кораба. Единият ще е румънски, а другият български. Коментирано бе и започването на предпроектно проучване за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. До 2 – 3 години се очаква да може част от тежкотоварния трафик да се прехвърли и на жп платформи, които да минават по настоящото съоръжение.

От страна на бизнеса бяха поставени и някои други въпроси като възможността за изграждане на шлюз на река Дунав, който да поддържа нивото ѝ постоянно, тъй като през горещите летни месеци то спада критично, което е сериозен проблем за фирмите, опериращи с кораби по реката. Беше изказана и идея за съкращаване на сроковете за възстановяване на ДДС на бизнеса. Предложението е те да бъдат намалени до 40 дни, тъй като сега са около 5 месеца. За да се реализира идеята, ще трябват обаче законови промени.

В срещата участваха още заместник областните управители на Русе Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева, главният секретар Симеон Иванов и експерти от институцията. Във форума своите становища изказаха още министрите на икономиката Даниела Везиева и на финансите Валери Белчев, регионалните заместник-министри Нина Стоименова и Иван Шишков и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова. Предложения дадоха и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Pin It on Pinterest