Автомобилни състезатели от цялата страна ще участват в рали „Стари столици“

27 български екипажа са подали заявки за участие в юбилейното 50-то издание на най-старото рали в България „Стари столици“, което ще се проведе в Шумен тази събота и неделя (19 и 20 септември).

Няма друго автомобилно състезание в страната с 50-годишна история, съобщиха на пресконференция днес организаторите на ралито.

В брифинга взеха участие Савко Панайотов, директор на състезанието, Валери Балабанов, зам.-директор на ралито и председател на АСК „Шумен аутоспорт“, експерти от Община Шумен и представители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Шумен и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

Председателят на АСК „Шумен аутоспорт“ и зам.-директор на ралито Валери Балабанов съобщи, че и тази година в надпреварата ще участват най-добрите български автомобилни състезатели. Шестима са пилотите, които ще представят Шумен в тазгодишното издание на рали шампионата.

Трасето на състезанието ще премине през териториите на Шумен, Велики Преслав и Върбица, като общата дължина на отсечките е 276 км. Скоростните етапи са 9 и са разпределени в двата дни. От съображения за сигурност и спазване на противоепидемичните мерки тази година няма да има градски етап в състезанието. Официалното откриване е в събота от 13.00 часа на платното пред хотел „Шумен“, а първият етап на състезанието ще стартира в 14.00 часа. Награждаването на победителите ще се състои в неделя (20 септември) от 15.30 часа отново пред хотел „Шумен“.

За безопасното протичане на ралито са ангажирани 75 охранители, полицаи и стюарди, които ще се грижат за реда и сигурността на участниците и публиката, обясни Владимир Събев от общината. Организаторите призоваха зрителите да спазват указанията на охранителите и да заемат само определените места за публика по трасето.

По случай 50 години от първия старт на рали „Стари столици“ Община Шумен и Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ издадоха специална книжка, посветена на състезанието. В нея са включени интересни факти от изданията му през годините и снимки на участниците, които са печелили ралито.

По думите на Савко Панайотов за половин век рали „Стари столици“ се е превърнало в емблема на Шумен. „Няма друг град в България, който да може да се похвали с 50 поредни издания на едно състезание и това говори за една дълбока традиция на автомобилния спорт“, изтъкна Панайотов. Той благодари на общината, че през годините винаги е била в основата на организацията на рали шампионата, както и на всички спонсори, които продължават да помагат на състезанието.

Организатори на тазгодишното издание на състезанието са АСК „Шумен аутоспорт“ и Автомобилна федерация на България с финансовата подкрепа на Община Шумен и спонсори.

Pin It on Pinterest