Региона

Arbanassi Summer Music за четиринадесети път събирапочитателите на камерната музика

За четиринадесети път фестивалът Arbanassi Summer Music ще събере почитателите на камерната музика.

Едно от най-специалните музикални събития в Източна Европа, ръководено от визионерски дух и посветено на художественото съвършенство и иновациите, ще се ще се поведе от 7 до 12 юли във вълнуващата среда на средновековните църквите-музеи „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“ в архитектурния резерват Арбанаси.

Културният форум, по традиция, извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в магнетичната църковна атмосфера, обединявайки музиканти и публика в едно неповторимо преживяване.

Фестивалът стартира на 7 юли, неделя, в 19,30 ч. с класическа програма, посветена на Бетовен в църквата-музей „Св. Георги“. Следващите два концерта – на 10 и 12 юли ще са в уникалната с акустиката си арбанашка църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. На 10 юли ще бъдат изпълнени произведения на Брамс и Дворжак , а във финалния концерт ще звучат творби на Камий Сен-Санс, Морис Равел, Витаутас Баркаускас и Чайковски.

Публиката ще се наслади на изпълненията на международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Хонконг, Франция и България. Това са Лизан Сотербрук, Мона Верхас и 16-годишната Яна Местдаг – цигулка, Юлита Фъсева – контрабас, Стефания Янкова и Елейн Нг – виола,  Теодора Атанасова и Виктор Трайков – виолончело, Димитри Местдаг, Ерик Спелер и Луис Бауман – обой. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.

Аrbanassi Summer Music се провежда от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му великотърновката  Юлита Фъсева.  Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на Старата столица и е носител на престижния лейбъл  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“.

Билети за фестивала могат да се закупят до 6 юли в Информационния център на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ гр. Велико Търново от 10:00 до 18:00 часа и на място пред църквите-музеи в деня на концерта (при наличие на свободни билети) след 18:,00 часа. Повече информация за билетите на тел. +35962621525.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest